Wiele osób wrzuca kaszę do garnka z warzywami i wszystko gotuje się równocześnie. I owszem można tak zrobić krupnik. Jest to na pewno wygodniejszy sposób, bo wszystko robi się w jednym garnku. Niestety smak jest tylko zbliżony do tradycyjnej wersji, którą można było zjeść u babci.
Za to od razu można zauważyć, że zupa nie wygląda apetycznie, jest zbyt wodnista i niezbyt intensywna w smaku. Takie zupki od razu kojarzą się raczej z obiadami szpitalnymi i tymi, które dostają najmłodsze przedszkolaki.
Jak ugotować kaszę na krupnik?
Od razu nasuwa się na myśl pytanie: ale jak to, krupnik bez kaszy? Zdecydowanie tak. Lepiej ugotować ją w oddzielnym garnku. Dzięki temu prostemu zabiegowi będzie o wiele bardziej kleista. Taki krupnik będzie przyjemnie zawiesisty, a smak kaszy wysunie się na pierwszy plan. Dodatkowo:
- Nie płuczcie kaszy przed gotowaniem, zapewni to jej większą kleistość
- Suchą kaszę przesmażcie najpierw na maśle, mocno podbije to jej smak
- Gotujcie ją na wywarze odlanym z garnka
Przepis na krupnik jak u babci
Składniki na krupnik
- 500 g mięsa drobiowego, np. ćwiartki kurczaka (dodatkowo można dorzucić skrzydełka) lub indycze skrzydło
- 2 litry bulionu
- 1 cebula średniej wielkości
- 3-4 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 6 g soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 100-150 g kaszy jęczmiennej
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 1 większa marchewka
- 1 niewielka pietruszka
- kawałek selera
- biała i jasnozielona część pora, ok. 10 cm
- 30 g masła klarowanego
- opcjonalnie: suszone grzybki, posiekany koperek
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i w razie potrzeby oczyszczamy, zalewamy 2 litrami wody. Dokładamy wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i grzybki suszone, jeśli używamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Odmierzamy 30 minut od zagotowania się wywaru, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy warzywa – nie wyrzucajcie ich, będą potrzebne do zupy – a mięso powinno się gotować do miękkości. Potrwa to jeszcze około 30 minut. W razie potrzeby, uzupełniamy wodę, żeby było jej tyle, co na początku gotowania.
- Kaszy nie płuczemy, a suche drobinki przesmażamy na maśle, najlepiej klarowanym. Najwygodniej będzie to robić w garnku.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Kaszę zalewamy wywarem i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Z garnka z wywarem wyjmujemy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki, takie, żeby się je łatwo jadło.
- Do wywaru dodajemy ziemniaki i przekładamy kaszę z płynem– nie odlewamy jej. Doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba.
- Wcześniej wydobyte warzywa kroimy w kostkę i dokładamy do garnka. Całość gotujemy przez 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Krupnik można podać z posiekanym koperkiem i pajdą chleba.