Mamy tu miłośników gołąbków? To tradycyjne, polskie danie najczęściej robi się z wykorzystaniem ryżu, mięsa i ewentualnie pieczarek (albo suszonych grzybów). Wymienione składniki służą do przyrządzenia pysznego farszu, a gołąbki następnie dusi się w smakowitym sosie pomidorowym. Ale to nie jedyny sposób na zrobienie tego klasycznego dania. Poniżej proponujemy wam przepis Tomka Strzelczyka na pyszne gołąbki, w których nie znajdziecie ani grama mięsa, a także ryżu. Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Przepis Tomka Strzelczyka na gołąbki bez mięsa i ryżu

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kg ziemniaków
  • 500 g pieczarek 
  • 50 g masła
  • 500 ml śmietanki
  • pół szklanki bulionu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • gałązka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Tak samo, jak w przypadku zwykłych gołąbków z mięsem i ryżem, należy najpierw sparzyć kapustę. Oderwijcie z niej wierzchnie liście, odetnijcie głąb i włóżcie całą główkę do dużego garnka z wrzącą wodą. Parzcie pod przykryciem przez około 10 minut (do momentu, aż liście zmiękną). Po tym czasie można już ostrożnie odrywać liście z kapusty. 

Następnie obierzcie ziemniaki, a 1 cebulę pokrójcie w kostkę. Rozpuśćcie około 50 g masła na patelni i zeszklijcie cebulę.

W międzyczasie umyte pieczarki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wystarczy 150 g, a resztę odłóżcie - użyjecie ich do sosu. Starte pieczarki dodajcie do cebuli i smażcie jeszcze chwilę bez przypraw.

W kolejnym kroku zetrzyjcie ziemniaki na średnich oczkach. Odciśnijcie je z nadmiaru soku i dodajcie do smażącej się na patelni cebuli z pieczarkami. Smażcie chwilę, co jakiś czas mieszając. Poczekajcie, aż farsz ostygnie.

Po tym czasie farsz można przełożyć do miski. Doprawcie go solą, pieprzem oraz czosnkiem (3 ząbki starte na tarce). Wymieszajcie. 

Tak przygotowany farsz kładźcie porcjami na liściach kapusty i zawińcie w gołąbki. Kilka liści należy ułożyć na dnie głębokiej patelni, która nadaje się do pieczenia w piekarniku. Jeśli takiej nie macie, weźcie naczynie żaroodporne. Dopiero na takiej “wyściółce” z liści można kłaść gołąbki, ciasno obok siebie.

Czas na sos do gołąbków. Pozostałe 2 cebule pokrójcie w kostkę i podsmażcie znów na patelni z resztą pieczarek - tym razem wystarczy pokroić je również w kostkę albo w ćwiartki. Gdy cebula się zeszkli, dodajcie pieczarki i doprawcie świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Wlejcie bulion i wymieszajcie.

Na sam koniec wlejcie na patelnię śmietankę, która zagęści sos i nada mu kremowej konsystencji. Do tego jeszcze 2 szczypty gałki muszkatołowej i gotowe.

Tak przygotowany sos wlejcie na patelnię z gołąbkami i włóżcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez 80 minut. Smacznego!