Kulturalnie kulinarnie

Zabawne filmy kulinarne, które rozbawią do łez
18.09.2020

Zabawne filmy kulinarne, które rozśmieszą do łez. Te 3 filmy nadają się na leniwy wieczór!

Filmy kulinarne nie zawsze muszą być romantyczne albo pokazywać trudne zmagania w branży kulinarnej. Coraz częściej pojawiają się filmy, w których jedzenie staje się punktem wyjścia do zabawnych sytuacji lub stanowią powód żartów językowych. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie podpowiadamy 3 niezwykłe komedie, które rozbawią was do łez.

Neo(n) Bistro
02.09.2020

NEO(N) BISTRO - pop’upowa restauracja pod gwiazdami na nocnym markecie

Nocny Market w stolicy przyciąga tłumy w weekend, a teraz w każdy czwartek kusi kolejnym wydarzeniem! We wrześniu będziecie mieć niepowtarzalną okazję uczestniczenia w czymś szczególnie wyjątkowym. Na Towarowej 3, powstaje NEO(N) BISTRO! Będzie czynne w każdy czwartek września od godziny 18:00. Co tydzień inny kucharz pokaże swoje umiejętności w blasku neonów! Kto dokładnie będzie gotować i co zaserwuje? Szczegóły poniżej!

"Ułóż sobie zdrowie"
01.09.2020

„Ułóż sobie zdrowie”, czyli książka, która zmienia życie

„Ułóż sobie zdrowie”- pod tym zagadkowym tytułem kryje się zbiór odżywczych przepisów i garść teoretycznej wiedzy na temat zdrowego stylu życia, a wszystko to podane w prostej i przystępnej formie.

Francuski ratatouille, czyli przepis na zapiekankę warzywną
25.08.2020

Ratatouille czy Ratatuj? Przepis na francuski przysmak jak z filmu

Gdy trwa sezon na dorodne cukinie, bakłażany i pomidory, a w pamięci mamy film "Ratatuj" z utalentowanym kulinarnie szczurkiem, to bez dwóch zdań czas na przygotowanie ratatouillle, czyli klasycznej zapiekanki kuchni francuskiej. W czym tkwi jej sekret i dlaczego właśnie ją przygotował kucharz? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie".

Wegańskie słodkości
10.08.2020

Wegańskie przepisy na słodkości - TOP 5 książek

Ciasta, ciasteczka, cukierki... wegańskie przepisy na słodkości zaskakują smakiem i technikami przygotowania. Ale tylko na początku! Dla fanów słodyczy w wersji wege, a szczególnie po lekturze książek z wegańskimi przepisami, wypieki i pyszności bez jajek, mleka czy masła to prościzna. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zapraszam na zestawienie TOP 5 książek - wegańskie przepisy są bliżej niż myślisz!

The Umbrella Academy
03.08.2020

The Umbrella Academy od Netflix. Co jedzą superbohaterowie?

Przez ostatnie lata filmy i seriale serwowały nam coraz to nowe produkcje o superbohaterach. Niekiedy były to odgrzewane kotlety podane w unowocześnionej formie albo nowości mające sprostać bardziej wymagającym gustom. Netflix zaskoczył nas wprowadzeniem na ekrany nietuzinkowej rodziny złożonej z superbohaterów. Ich siła nie tylko wypływała z tego, co jedli, ale też ze skomplikowanych relacji rodzinnych. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie sprawdzamy, co jedli członkowie The Umbrella Academy.

Somebody feed Phil
31.07.2020

Kto nakarmi Phila? Netflix zdradza odpowiedź

Zwiedzanie różnych zakątków świata i poznawanie lokalnej kultury to popularny sposób na podróżowanie. Ilość programów, w których prowadzący odwiedza różne kraje, smakuje tradycyjnych specjałów i opowiada ciekawostki o konkretnym państwie, jest mnóstwo. Program „Somebody feed Phil” zrealizowany przez Netflix wyróżnia się spośród wielu innych. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie podpowiadamy, kto nakarmi Phila.

Ciasto wiśniowe
15.07.2020

Ciasto wiśniowe jak z Twin Peaks. Jak zrobić słynne cherry pie?

Wakacje to idealny czas, aby zrobić ciasto wiśniowe. Właśnie w lipcu i w sierpniu wiśnie są wyjątkowo soczyste, słodkie i aromatyczne. Pyszny placek z wiśniami można zrobić jako kruche ciasto z wiśniami, ciasto biszkoptowe albo drożdżówki z wiśniami. Dobre ciasto z wiśniami na stałe wpisało się w popkulturową rzeczywistość. W serialu „Miasteczko Twin Peaks” David Lynch wraz z Markiem Frostem uczynili je ważnym symbolem dla rozwoju fabuły. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy przepis na ciasto wiśniowe, które skusiłoby nawet Agenta Coopera.

Piotr Beczała
14.07.2020

Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni

Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".

Obłędne pyszności
10.07.2020

Netflix serwuje „Obłędne pyszności”. Oto konkurs jakiego jeszcze nie było!

Wielu osobom śniło się, że są w magicznym lesie, który jest pełny jadalnych składników. Trochę jak w „Alicji z Krainy Czarów” albo w „Akademii Pana Kleksa”, gdzie można zjeść drzewo zrobione z czekolady albo używać proszków o dowolnych smakach. W podobnym stylu stworzono kulinarne show „Obłędne pyszności”. Jednak niech was nie zrazi ten opis. Dania wykonane przez uczestników są w pełni jadalne. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy program dla smakoszy z nieokiełznaną wyobraźnią.