www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Pizza w stylu chicagowskim charakteryzuje się wysokim rantem, mamy tu też kilka warstw. W środku znajdziemy wegetariańskie nadzienie: sos pomidorowy, mozzarellę, czarne oliwki i świeże liście bazylii. Ale można wybrać zupełnie inne składniki, te które najbardziej nam opowiadają, również mięsne. Wyglądem trochę przypomina tartę, ale różni się ciastem. Pizza pie w stylu chicagowskim jest dość sycąca, można nią wykarmić rodzinę lub gości.
mąka 00 400 g
drożdże 7 g
cukier puder 1 szczypta
oliwa z oliwek 35 ml
passata pomidorowa 300 ml
przecier pomidorowy 15 g
czosnek 1 ząbek
oregano 3 g
mozzarella 150 g
czarne oliwki 20 szt.
bazylia 3 g
woda 250 ml
Ciasto na pizzę: do dużej miski przesypujemy mąkę, drożdże, cukier. W środku robimy zagłębienie i dodajemy tam 6 g soli, 15 ml oliwy i 250 ml wody. Zagniatamy ręcznie (lub za pomocą miksera planetarnego), następnie przekładamy na powierzchnię lekko oprószoną mąką i wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Do miski wlewamy ok. 5 ml oliwy, wkładamy ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia przez 35-40 minut lub do czasu aż podwoi objętość.
Sos: w między czasie do miseczki wlewamy 300 ml passaty, 5 g koncentratu pomidorowego, 15 ml oliwy, ścieramy ząbek czosnku lub przeciskamy go przez praskę, dosypujemy oregano. Mieszamy do połączenia składników.
Piekarnik: rozgrzewamy go do 190 stopni Celsjusza.
Formowanie: tortownicę o średnicy 23 cm lekko natłuszczamy oliwą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na powierzchnię posypaną mąką, kilka razy zagniatamy je, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Odrywamy 1/4 ciasta i odkładamy na bok. Większą część wałkujemy cienko, na tyle, żeby dało się wypełnić nim spód tortownicy, razem z rantem.
Pizza chicagowska: spód smarujemy połową, a następnie posypujemy 1/3 mozzarelli i połową czarnych oliwek (przekrojonych na pół) i bazylii. Resztę ciasta wałkujemy na okrąg, który jest wystarczająco duży, żeby zmieścił się na pierwszej warstwie nadzienia, a następnie kładziemy go na wierzchu. Polewamy resztą sosu, posypujemy 1/3 sera, oliwkami i bazylią. Lekko składamy rant ciasta, które wystaje ponad nadzienie. Na części, która wystaje spod ciasta rozsypujemy ser.
Pieczenie: blachę przekładamy do piekarnika. Pizza pie powinna być gotowa po 45-50 minutach, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika, zdejmujemy rant i odstawiamy do ostygnięcia na 20 minut. Dopiero potem wyjmujemy pizzę w stylu chicagowskim z formy i kroimy ćwiartki do podania.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pizza-pie-2