Przepisy z czerstwym chlebem

1 kolekcji przepisów

18 przepisów

Czerstwy chleb wiele osób spisuje go na straty. Lubimy, gdy kromki są świeże i chrupiące. Czerstwy chleb nie jest prostym składnikiem do wykorzystania. Można przerobić go na tosty francuskie, można zrobić pudding chlebowy lub dodawać jako składnik do zagęszczenia konsystencji kotletów. Sprawdźcie przepisy z wykorzystaniem czerstwego chleba.

Przepisy w kolekcji Przepisy z czerstwym chlebem

Czerstwy chleb – dlaczego powstaje?
Chleb po upieczeniu zaczyna mieć kontakt z powietrzem. Woda z pieczywa zaczyna się ulatniać i sprawiać, że pieczywo się wysusza. Skrobia zawarta w chlebie zaczyna się krystalizować w efekcie dając suche bochenki. W zależności od rodzaju mąki z jakiej wypieczony został chleb, jej jakości, a nawet sposobu wytwarzania proces czerstwienia może przebiegać w różny sposób.
Jak zapobiec czerstwieniu chleba?
Najprostszym sposobem na przedłużenie świeżości chleba jest wstawienie do torebki ćwiartki świeżego jabłka albo wstawienie do chlebaka połówki obranego ziemniaka. Przez to miąższ i skórka chleba będą dłużej miękkie i apetyczne. Jednak powinniśmy się wystrzegać umieszczania chleba w lodówce. Taki krok spowoduje szybsze pleśnienie bochenka.

Artykuły powiązane

domowy chleb
09.05.2020

Domowa piekarnia. Jak upiec chleb w domu?

Nie ma nic lepszego od zapachu świeżo upieczonego chleba. Chociaż piekarnie codziennie kuszą nas gorącym pieczywem, najlepiej smakuje chleb upieczony własnoręcznie. Wypiek domowego chleba to tradycja, która w ostatnim czasie wróciła do łask. Jeśli wydawało ci się, że pieczenie chleba to trudna sztuka, to ten tekst rozwieje wszelkie twoje wątpliwości. Poznaj wszystkie tajniki domowego pieczenia i dowiedz się jak upiec chleb krok po kroku.

Sylwia Majcher
13.04.2020

Jak nie marnować jedzenia i czasu. Radzi Sylwia Majcher

Oszczędzanie zacznij od własnej kuchni. Z czerstwego pieczywa możesz zrobić tosty, z łodyżek i obierek ugotować bulion, a z resztek wędlin usmażyć chipsy. To szczególnie cenne porady, nie tylko w czasie świąt czy innych rodzinnych spotkań. Sylwia Majcher - dziennikarka i autorka książek o zero waste - podpowiada, jak nie marnować jedzenia.

deker
05.03.2020

Tomasz Deker: Chleb to prosta rzecz

Piecze torty, rzeźbi w czekoladzie, a jego praliny są chlubą Sopotu. Dla nas przygotował jednak coś ekstra – receptury na wytrawne pieczywo, wspaniały chleb. Wszystkie godne naszych stołów. Tomasz Deker, doświadczony cukiernik i ekspert kulinarny, autor książki "Chleb" wydawnictwa Burda Książki, opowiedział Dorocie Filipkowskiej o swojej pasji do kuchni. Wywiad ukazał się na łamach magazynu "Moje Gotowanie".

chleb
15.12.2019

Monika Walecka: „Jestem chlebową aktywistką”

Koledzy nazywają ją chlebową muzą, sama myśli o sobie jako aktywistce poświęcającej się chlebowi. W poszukiwaniu idealnych bochenków zwiedziła wiele zakątków świata. Z pewnością pieczenie chleba jest dla niej rozkosznym działaniem na zmysły. W ramach cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Moniką Walecką, autorką bloga „Gotuje, bo lubi” i założycielką piekarni „Cała w mące”.

chleb-kobieta-fot.iStock2
28.11.2019

Monika Walecka - kwestionariusz kulinarny

Monika Walecka to pasjonatka jedzenia, a w szczególności wypieku chleba. Poznaliśmy ją jako wytrawną fotografkę kulinarną, autorkę bloga „Gotuje bo lubi”, a także książki „Opowiadania drewnianego stołu”. Obecnie pracuje nad otwarciem własnej piekarni „Cała w mące” na Żoliborzu. W cyklu Człowiek od kuchni przepytaliśmy Monikę Walecką.

Gadżety śniadaniowe
04.06.2019

Gadżety śniadaniowe - zacznij dobrze dzień!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego właśnie warto zadbać, żeby nie tylko było smaczne, ale i miało odpowiednią oprawę. Nawet na co dzień możemy przecież wypić kawę w ulubionej filiżance, pokroić chleb na desce-chmurce czy położyć jajko na ceramicznej poduszeczce. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy kilka rzeczy, które uprzyjemnią wam poranki!

Domowe pieczywo i sposoby na jego przechowywanie
05.03.2019

Jak wybrać chlebak i prawidłowo przechowywać pieczywo

Dobry chleb wymaga odpowiedniego przechowywania. Jak prawidłowo przechowywać ulubiony bochenek, rogale lub bułki? Jak wybrać chlebak i zadbać o świeżość pieczywa? Lepszy chlebak drewniany, a może metalowy? Podpowiadamy nasze triki i wybory chlebaków w cyklu "Dobre rzeczy".

Tosty
16.10.2018

Toster czy opiekacz - co wybrać?

Idealnie wypieczone, chrupiące tosty na śniadanie z rozpływającym się masłem i szczyptą miodu to niemal idealne śniadanie. Do szczęścia brakuje nam wtedy już tylko kawy. W cyklu Dobre rzeczy wybieramy tostery i opiekacze, które przygotują perfekcyjne tosty i kanapki.

Książki o resztkach
12.10.2018

Książki o resztkach - przeczytaj i nie marnuj!

Trend zero waste jest jednym z wiodących na nadchodzące lata. Jak jednak gotować z produktów uznawanych za resztki? Czy skórki z owoców, albo suchy chleb da się jeszcze wykorzystać? Autorzy książek kucharskich twierdzą, że tak. I proponują przepisy na apetyczne i pięknie wyglądające dania. W cyklu Kulturalnie kulinarnie dzisiaj książki o resztkach.

Croques madame i croques monsieur
09.02.2018

Śniadanie dla dwojga – klasycznie, po francusku

Takie poranki we dwoje powinny codziennie trwać co najmniej do południa – dlatego w wolne dni celebrujemy je, przyrządzając śniadania ciekawsze niż codzienna owsianka czy kanapka. Jeśli chcecie wyjątkowo uczcić początek dnia we dwoje przyrządźcie słynne francuskie kanapki – croque madame i croque monsieur.