Artur Rogalski
4.5 (144)
Pudding chlebowy to rewelacyjny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba, którego nie zdążyliśmy zjeść. Wystarczy połączyć go z mlekiem, jajkami oraz cukrem, żeby wyczarować pyszny deser. Całość podkreślają aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Chlebowy pudding to ciekawa propozycja na słodkie śniadanie bądź deser do popołudniowej herbaty.
czerstwy chleb 200 g
mleko 250 ml
jajka 2 szt.
cukier 25 g
masło 15 g
cynamon 4 g
kardamon 4 g
truskawki 70 g
maliny 40 g
borówki amerykańskie 40 g
płatki migdałowe 20 g
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Chleb: łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego.Chleb: łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego.
Owoce: połowę owoców myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Masa jajeczna: jajka wybijamy do miski. Następnie dodajemy do nich cukier, mleko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę jajeczną wylewamy na połamane kromki chleba. Na wierzchu układamy owoce.
Pieczenie: całość pieczemy przez około 30–40 minut.
Podanie: pudding chlebowy podajemy posypany płatkami migdałowymi i pozostałymi, świeżymi owocami
Porady
- Pudding chlebowy możemy przygotować zarówno na bazie chleba żytniego, jak i pszennego, a nawet słodkich wypieków, typu chałka. W przypadku tego pierwszego deser będzie odznaczał się nieco intensywniejszym smakiem. Najlepiej użyć domowego pieczywa, które jest o wiele zdrowsze od produktu z supermarketu.
- Mleko krowie z powodzeniem zastąpimy mlekiem migdałowym, owsianym lub ryżowym.
- Naczynie żaroodporne możemy wysmarować również olejem roślinnym.
- Pudding chlebowy najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu.
- Gotowy deser podajemy solo, z lodami, domową konfiturą, owocami lub polewą czekoladową.
Pomysłów na pudding chlebowy jest mnóstwo. Okazuje się, że możemy przygotować go zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Jednak jego podstawowy przepis zawsze składa się z mleka, jajek oraz czerstwego pieczywa. Bazując na tym z łatwością możemy podkręcić smak puddingu i dodać do niego:
Pudding chlebowy to jedna z wielu ciekawych propozycji na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Co jeszcze możemy przygotować z kilkudniowego chleba? Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.