Kotlety z dorsza.

Zamiast tradycyjnie smażonej rybki dobrze jest czasami zrobić pyszne,rybne kotlety.

Dodany przez: msewka

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg dorsza
  • 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i odciśnięte
  • 2 jajka
  • bułka tarta-ilość zależy od tego,jaką mamy rybę
  • 1 łyżka vegety
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 1\2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • dwie garści posiekanego szczypioru

Przygotowanie

  1. Ryby rozmroziłam wyjmując je dzień wcześniej z zamrażarki i wkładając na noc do lodówki.Wypłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Zblendowałam je w elektrycznym rozdrabniaczu-można zemleć. Do masy rybnej wbiłam jajka,dodałam odciśnięte i zblendowane bułki czerstwe i wsypałam vegetę,przyprawę do ryb,gałkę muszkatołową i pieprz cytrynowy.Wyrabiałam masę dosypując bułkę tartą.Ze względu na różną zawartość glazury w rybach mrożonych trudno podać dokładnie ilość bułki tartej.Należy jej dosypywać,aż masa będzie dawała się formować w kotlety i nie będzie się rozpadać.Na koniec dodałam posiekany szczypior i wymieszałam razem. Uformowałam płaskie,podłużne kotlety i oprószyłam bułką tartą.Smażyłam z obu stron na złoty kolor.Podałam z ryżem zasmażanym z czerwoną czubrycą i keczupem i ogórkami curry.
ryby obiad kolacja dorsz kotlety
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze