Klops - pieczeń z jajkiem

Malownicze plastry klopsa, czyli inaczej pieczeni, smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Dodany przez: Aseret

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 70 dag
  • cebula 1 szt
  • sucha kajzerka 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • jajka 4 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • Vegeta

Przygotowanie

  1. Namoczyć kajzerkę w letniej wodzie i dobrze odcisnąć, cebulę, obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  2. Do dzisiejszego klopsa dodałam odrobinę świeżego imbiru i parę pieczarek, które drobno posiekałam i dodałam do podsmażanej na maśle cebuli .
  3. Trzy jajka ugotować na twardo.
  4. Wymieszać mięso z surowym jajkiem, kajzerką, cebulą i roztartym czosnkiem na gładką masę.
  5. Doprawić.
  6. Wyłożyć papierem do pieczenia formę - keksówkę.
  7. Połowę masy mięsnej ułożyć na dnie formy.
  8. Włożyć obrane jajka na twardo i przykryć resztą masy mięsnej.
  9. Posypać posiekaną natką.
  10. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200° C na około pół godziny.
  11. Sprawdzić patyczkiem, czy klops jest upieczony.
  12. Przepyszny do pieczywa, zarówno na gorąco jak i na zimno.
sniadanie mięso jajka przekąska kolacja pieczeń klops
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze