Mięso pokroić na niewielkie kawałki, pieczarki w plasterki, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki. W dużym garnku z grubym dnem mocno rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażać przez kilka minut. Dodać cebulę, kiełbasę i pieczarki. Obsmażyć przez kilka minut na silnym ogniu. Wlać ok. 2 litry wrzącej wody. Dodać opłukaną fasolę i zioła prowansalskie. Gotować pod przykryciem przez ok. 2 godziny, uzupełniając co jakiś czas odparowany płyn. Sprawdzić, czy mięso i fasola są już miękkie. Jeśli tak, dodać koncentrat, oraz wedle uznania chilli, pieprz i jarzynkę.
Rada: zamiast białej fasoli można z powodzeniem użyć czerwonej (wystarczy ją wcześniej namoczyć), oraz dodać różnokolorowe papryki. A jeśli zależy nam na czasie, wówczas zamiast mięsa wieprzowego można użyć wołowiny, należy ją jednak nieco dłużej obsmażać, a zamiast suchej fasoli - użyć takiej z puszki.