Zrazy w sosie pomidorowym

Smaczne niby mielone kotlety w formie zrazików.Ulubione danie moich wnuków.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • mięso mielone - karkówka - 25 dag
  • kajzerka - 1 szt
  • mleko - 1/2 szkl
  • jajko - 1 szt
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek - 1 średni ząbek
  • posiekana natka - 1 - 1,5 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty - 3 słupki (),5 x 4 cm)
  • majeranek
  • lub inne ulubione zioła
  • 1 - 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • śmietana - 100 ml
  • mąka - 1,5 - 2 łyżki
  • kostka rosołu warzywnego - 1szt
  • lub rosół - 250 - 300 ml

Przygotowanie

  1. Kajzerkę namaczamy w ciepłym mleku.
  2. Po namoczeniu dokładnie odciskamy ją z mleka.
  3. Do mięsa - ja zrobiłam z karczku bez kości - dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki i jajko.
  4. Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą.
  5. Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista.
  6. Formujemy owalne kotleciki, lekko je spłaszczamy i na każdy nakładamy pasek żółtego sera, formując tak, by powstał nam owalny zrazik z serem w środku.
  7. Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy je na maśle.
  8. Do rondelka wlewamy rosół a jeśli dajemy kostkę rosołową to rozpuszczamy ją w wodzie i do rozpuszczonej wkładamy obsmażone zrazy.
  9. Dusimy na wolnym ogniu - pod przykryciem ok. 20 minut.
  10. Po 15 minutowym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy,
  11. Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, lub innymi ulubionymi ziołami.
  12. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką.
obiad kolacja sos pomidorowy danie mięso mielone obiadowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze