zabie_oczka

ŻABIE OCZKA

Ocena:

4.46 (147)

  • 60 min.
Pyszne ciasto na każdą okazję.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 żółtka
  • 1 margarynę Kasię
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

Żabie oczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO:białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę i piec 30 minut. KREM: ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu,zanim zrobi się gęsty wsypać do niego 1 suchą galaretkę.Dobrze wymieszać.Ostudzić. Budyń może wydawać się zbyt rzadki, ale to nie szkodzi-krem napewno wyjdzie a galaretka potem go lepiej ściągnie. W tym czasie rozpuścić drugą galaretkę w 1/2 l wody-zostawić aż zacznie tężeć.Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem,na końcu dodawać po łyżce zimnego budyniu.Utrzeć na gładką masę. Zimny biszkopt przekroić na pół. W górnej części wyciąć kieliszkiem kółka 4 na krótkiej stronie i 6 na długiej.Krem wyłożyć na spodnią część ciasta i przykryć częścią z dziurkami.Lekko tężejącą galaretkę ponalewać w wycięte dziurki i przykryć je wyciętymi kółkami.POLEWA: rozpuścić margarynę z wodą,cukrem i kakao.Wymieszać na gładką polewę.Zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej.Schłodzić w lodówce. PORADA: do dziurek można użyć galaretki agrestowej wtedy ładnie wygląda.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne