Spaghetti z oliwkami

Ocena:

4.52 (176)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
Pyszne,bardzo pożywne.Goście zawsze wychodzą zadowoleni z pełnymi brzuszkami.

Składniki:

  • 1 paczka makaronu spaghetti
  • 40 dag mięsa mielonego grubo zmielonego
  • 1/2 puszki mieszanki konserwowej (groszek, marchew.kukurydza)
  • 3 ząbki czosnku
  • ok.15 sztuk drylowanych oliwek zielonych
  • 2 pomidory
  • zioła prowansalskie
  • sól,pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 1 dużą cebulę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanka wody
  • 3 łyżki mąki
  • 20 dag miękkiego żółtego sera

Spaghetti z oliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wstaw wodę na makaron,wlej do wody z łyżkę oleju oraz osól według uznania ,ugotuj makaron na al dente.Podczas gotowania makaronu pokrój cebulę ,czosnek, pomidory na drobna kostkę. Zetrzyj ser na tarce oraz pokrój oliwki w cienkie krążki.Następnie do garnka wlej 3 łyżki oleju wrzuć pokrojoną cebule po zeszkleniu dodaj mięso mielone ,czosnek. Jak już mięso będzie przesmażone dodaj posiekane pomidory ,pruż ok 5 minut (jeżeli jest potrzeba podlać odrobinką wody).Po uduszeniu przypraw ziołami prowansalskimi, pieprzem i sola . Po przyprawieniu wlej półtory szklanki wody oraz 3 łyżki koncentratu pomidorowego,wymieszaj i gotuj do zagotowania .Następnie w pól szklance wody rozpuść 3 łyżki mąki tak aby nie było grudek i zagęść sos.Na końcu wrzuć ser ,przełóż wszystko do dużego naczynia wymieszaj i wrzuć oliwki oraz mieszankę warzywną .Udekoruj i podawaj.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne