Pyszna i lekka zupa z kiełkami fasoli Mung

Ocena:

4.49 (174)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Pyszna, lekka zupa z kiełkami fasoli Mung

Składniki:

  • 1 piersi kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • wywar lub drobiowa kostka bulionowa
  • kilka grzybów mun lub pieczarek
  • 2 marchewki
  • zielona papryka
  • kiełki fasoli Mung f
  • por
  • sos sojowy lub przyprawa do zup w płynie
  • makaron sojowy
  • sól, pieprz

Pyszna i lekka zupa z kiełkami fasoli mung - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi kurczaka pokroić w paseczki i obsmażyć na oleju. Grzyby mun przygotować wg przepisu na opakowaniu, pokroić w paski (pieczarki pokroić w plasterki).
  • Marchewki, paprykę i por oczyść. Marchewki pokroić w słupki, paprykę w paski, por w grube plastry. Do wywar drobiowego (lub kostki bulionowej rozpuszczonej w litrze wody), włożyć marchewkę i gotować do miękkości. Dodać kurczaka, por, paprykę, grzyby, wymieszać i gotować kilka minut, aż papryka i por zmiękną.
  • Wrzuć kiełki i połamany makaron, wymieszaj, przypraw do smaku sosem, solą i pieprzem.

Porady

Zobacz też: fasola mung w kuchni - właściwości i przepisy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne