pizza_frutti_di_mare

Pizza frutti di mare

Ocena:

4.48 (154)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Pizza zrobiona przez córke pod moim nadzorem. I zjedzona przez nia osobiscie w całosci.

Składniki:

  • 50 dag mąka
  • 350 ml woda nieagazowana
  • łyżeczka oliwa z oliwek
  • drozdze świeże 2 dag
  • łyzeczka soli
  • oregano
  • 2 szt pieczarki
  • ser zółty
  • pomidor
  • opakowanie mieszanka frutti di mare: małże, krewetki, ośmiorniczki, kalmary
  • sos pomidory

Pizza frutti di mare - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdze rozpuscić w szklance letniej wody. Mąke przesiac, formujac kopczyk z wgłębieniem. W środek wlać rozczyn, zarobic i lekko zagnieść. Sól rozpuscić w 1/3 szkl. letniej wody, dodac do ciasta razem z oliwą. Wyrobic jednolite, elastyczne ciasto. uformowac okrągłe pizze, ulożyć na blasze wysypanej mąką, przykryc sciereczką i odstawic do wyrosniecia na min 1h w ciepłe miejsce. Kamili wyszły 2 porcje.
  • Każdą porcje wyrosnietego ciasta uformowac w pizze i ulozyc na blasze wysmarowanej oliwą.
  • Gotową mieszanke owoców morza usmazyc na łyzce oliwy z oliwek przez ok 5 minut. Odstawic.
  • Z połączenia passaty (ale moze byc przecier czy keczup) i ziół: oregano, bazylia, pieprz zrobila sos i posmarowała pizze. Na to wylozyła usmażona meisznakę frutti di mare, starła na tarce pieczarki, dała pokrojone w plasterki pomidory, posypała oregaono i serem zółtyn. i do piekarnika na 200st na jakies 15-20 minut. Pizze wyszły duze, na cienkim ciescie bardzo smaczne
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne