Papardelle z borowikami

Ocena:

4.52 (186)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
Papardelle z borowikami

Składniki:

  • kg borowików
  • 3 szalotki
  • sól
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • pieprz
  • 300 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 50–60 dag makaronu papardelle
  • 5 dag parmezanu lub pecorino w kawałku

Papardelle z borowikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Papardelle z borowikami
  • Grzyby oczyszczamy, odcinamy końce ogonków i kroimy. Szalotki obieramy, drobno siekamy, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy na średnim ogniu, na oliwie przez 10 min, często mieszając. Na koniec dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i boczek pocięty w słupki. Smażymy jeszcze ok. 5 min, a następnie dodajemy grzyby. Starannie mieszamy.
  • Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Ponownie podsmażamy, na średnim ogniu jeszcze ok. 5 min. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Osączamy i dodajemy do grzybów, wraz z łyżką wody z gotowania makaronu, lekko mieszamy, aż sos się wyraźnie zagęści. Podajemy gorące z płatkami świeżo tartego parmezanu.
  • Jeżeli chcemy, aby sos był nieco lżejszy możemy zrezygnować z dodania śmietany. Aby jednak zyskał on bardziej kremową konsystencję, dodajmy łyżkę świeżego zimnego masła.

Porady

Zobacz też przepis na: krem z borowików

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne