Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

To danie jest miłą odmianą dla osób które bardzo lubią spagetti z sosem pomidorowym.

Dodany przez: Renia_Kawa

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

Makarony

Czas przygotowania:
Kalorie:
459 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 200g makaronu penne (pióra)
  • 200g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • olej
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Przygotowanie

  1. Soczewicę mocz kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości i odcedź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, a następnie wrzuć do niej obrany i posiekany czosnek. Do naczynia z usmażoną cebulą i czosnkiem dodaj ugotowaną soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj doprawiając solą, pieprzem i oregano. Do soczewicy w sosie pomidorowym dodaj ugotowany makaron i jeszcze raz wymieszaj.
warzywa makaron obiad wegetariańska sos pomidorowy koncentrat pomidorowy Penne ZIELONA SOCZEWICA
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze