Jeśli lubicie masło orzechowe, ten przepis pokochacie! Makaron z pikantnym orzechowym sosem jest pyszną propozycją na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
4 dymki typu paluch
olej do smażenia, najlepiej orzechowy lub ryżowy z chili
zielona papryczka chili, bez pestek, pokrojona w długie paski
3 ząbki czosnku, posiekane
4-cm kawałek imbiru, starty
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki gładkiego masła orzechowego
150 ml bulionu warzywnego
30 dag azjatyckiego makaronu jajecznego typu mie, ugotowanego wg zaleceń producenta
po 10 dag zblanszowanych warzyw: fasolki szparagowej, strączków młodego groszku i różyczek kalafiora (może być romanesco)
5 dag ziarenek młodego groszku
Makaron w pikantnym sosie orzechowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Dymki dzielimy na białe i zielone części, kroimy je osobno w talarki. W woku rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju, wrzucamy papryczkę i przesmażany przez minutę. Dodajemy białe części dymki, czosnek i imbir, smażymy kolejną minutę.
Dodajemy sos sojowy, masło orzechowe i bulion, mieszamy i gotujemy, aż sos będzie gładki. Wkładamy makaron, zblanszowane warzywa i surowy groszek, mieszamy energicznie. Gdy składniki dobrze się zagrzeją, posypujemy szczypiorem z dymek.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019