czyli placuszki z ziemniaków i warzyw z dodatkiem kurek w śmietanie...danie pachnące, smakowite...
Składniki:
ok. 0,5 kg świeżych kurek
1 duża cebula
1 marchewka
1 nieduża zielona cukinia
4-5 ziemniaków średniej wielkości
po 1 czubatej łyżce siekanego koperku i natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1/2 strączka papryczki chili
3/4 szkl. śmietany (najlepiej 22% albo kremówka)
2 łyżki masła
3-4 łyżki mąki pszennej do placków + 1 płaska łyżeczka do grzybów
do smaku: sól, pieprz
do smażenia placuszków: olej
ew. 1 jajko do placków (niekoniecznie)
Kurka na placyku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
...sycące...nie tylko dla wegetarian...
Kurki oczyszczamy dokładnie, płuczemy i osączamy. Cebulę i czosnek obieramy, chili oczyszczamy z pestek. 3/4 cebuli, czosnek i chili drobno siekamy, przesmażamy na maśle. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy kurki i dusimy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie wlewamy śmietanę, dokładnie rozrobioną z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy mieszając ok.2 min., zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę zieleniny, mieszamy. Warzywa myjemy. Marchewkę i ziemniaki obieramy i razem z cukinią (cukinia ze skórką!) - ścieramy na średniej tarce jarzynowej, łączymy z pozostałą, startą ćwiartką cebuli. Dodajemy mąkę, resztę zieleniny, ew. jajko (niekoniecznie) doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy niezbyt duże placuszki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zezłocą z obu stron,
przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy układając na przemian: placek-trochę kurek z sosem-placek-kurki-placek-na wierzch kurki. Ozdabiamy zieleniną i ew. sosem dookoła.