Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 970 kcal
Składniki na 4–5 porcji
Składniki:
40 dag ryżu na risotto (np. arborio)
2 szklanki bulionu wołowego
3 łyżki masła
2 jajka
5 dag parmezanu
20 dag mozzarelli
10 dag bułki tartej
olej do smażenia
sól, pieprz
Kulki ryżowe z mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masło roztopić, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać ryż, gotować ok. 20 min na małym ogniu, często mieszając, żeby ryż nie przywarł. Odcedzić, jeśli trzeba.
Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać jajka i parmezan. Doprawić solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać.
Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Łyżką nabierać porcje ryżu, na każdą nakładać 2–3 kawałki mozzarelli i formować kulki tak, by ser znalazł się w środku. Każdą kulkę dokładnie obtoczyć w bułce tartej, delikatnie docisnąć.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dokładnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące z zieloną sałatą.