keks_duokolor

Keks duokolor

Ocena:

4.49 (173)

  • 1 godz. 30 min.
Czekoladowo-waniliowe fale oblane słuszną porcją czekolady...hmmm jeszcze tylko dobra kawa.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 200 ml oleju
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g cukru zwykłego (w oryginalnym przepisie 300 g cukru pudru, ale u mnie "wyszedł" cukier puder i zmieszałam ze zwykłym cukrem)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 450 g mąki (u mnie zazwyczaj Szymanowska)
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 10 g kakao
  • 10 g kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • masło do posmarowana formy
  • bułka tarta do obsypania formy
  • 1 tabliczka czekolady
  • ok. 50 ml śmietanki kremówki

Keks duokolor - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. I zabieramy się za majonez :) Żołtka oddzielamy od białek i ucieramy je stopniowo dodając olej. Lejcie bardzo cieniutką strużką, i po troszku, wtedy się nie zważy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i powoli dodając po łyżce cukier. Łączymy obie masy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy jajacznej. Dodajemy 2/3 mleka, starannie mieszamy. Odlewamy ok. 1/3 masy do drugiej miski a do pozostałej części dodajemy skórkę z cytryny i esencję waniliową. Wylewamy na wysmarowaną i opruszoną formę. Wracamy do pozostałej części ciasta, dolewamy mleko (100 ml) i wsypujemy kawę z kakao. Dokładnie łączymy po czym wylewamy na jasne ciasto w formie. Można lekko przemieszać np. patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka razem ze śmietanką. Delikatnie podgrzewamy mieszając rózgą, aż wszystko ładnie się połączy. Jeszcze ciepłą czekoladą oblewamy wystudzone ciasto.

Porady

Zobacz też: Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne