Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 470 kcal
Składniki:
karp (1 kg)
2 cebule
20 dag kaszy manny
2 kromki czerstwej bułki
jajko
2 łyżki śmietany
szklanka bulionu warzywnego
5 pieczarek
2 strąki papryki
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Karp po kaszubsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Karpia sprawić, natrzeć solą i odstawić na godzinę. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości bulionu. W pozostałym bulionie ugotować kaszę z łyżką oleju.
Paprykę opiec w piekarniku. Włożyć na 10 minut do foliowej torebki, zdjąć skórkę, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Cebule i pieczarki oczyścić, pokroić i razem z papryką przesmażyć krótko na łyżce oleju.
Dodać do ostudzonej kaszy i odciśniętej bułki. Wbić jajko, wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać. Farszem nadziać karpia i zaszyć bawełnianą nicią. Rybę ułożyć w natłuszczonej brytfannie i piec 30 minut w temperaturze 180°C.