Kajmak z puszki

trudno to nazwać przepisem, ale ostatnio rozmawiając z koleżankami na temat mazurków ...

Dodany przez:

Kajmak z puszki

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • mleko skondensowane słodzone w puszce - dowolna ilość sztuk

Przygotowanie

  1. okazało się, że nie znają tego sposobu! może przyda się jeszcze komuś...
  2. Puszki mleka nie otwieramy tylko w całości wkładamy do garnka i zalewamy wodą (chyba nie ma znaczenia czy ciepłą czy zimną) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny. Woda ma tylko pyrkotać a jeżeli wyparuje to uzupełniamy tak aby puszka była cały czas przykryta. Po 2 godzinach (im dłużej gotujemy tym masa będzie bardziej skarmelizowana i sztywna) - w/g mnie 2 godziny w zupełności wystarczą - wyjmujemy puszkę z wody i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. UWAGA! NIE OTWIERAMY JEJ OD RAZU PO WYJĘCIU Z GOTOWANIA! ponieważ kajmak jest bardzo gorący i może pryskać!!!
  4. Tak przygotowaną masą można po prostu posmarować mazurka albo inne ciasto, można zrobić z niej krem dodając (zimną!) do masła, wymieszać z owocami suszonymi czy skórką pomarańczową i odrobiną alkoholu...można dodać roztopioną czekoladę, można także zmiksować z ok. 0,5l rumu ...
  5. W ten sposób możemy ugotować od razu np. 4 puszki - nie otwierane można przechowywać kilka miesięcy
deser wegetariańska dla dzieci toffi kajmak mleko skondensowane masa puszka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze