Francuska sałatka karnawałowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami dressingu.
Kabanosy pokroić na kawałki o długości 2 cm.
Połowę przekrojonego wzdłuż ciasta francuskiego podzielić naprzemiennie na trójkąty równoramienne o podstawie około 1,8 cm (raz podstawa jest na dole arkusza, a raz w jego górnej części).
U podstawy każdego trójkąta ułożyć kawałek kabanosa, a następnie zwinąć w rulonik.
Tak przygotowane zawiniątka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika.
Całość piec około 12-15 min, aż ruloniki ładnie się zarumienią.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Patisony wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połówki. Szczypiorek drobno posiekać.
Dobrze schłodzony ser camembert pokroić w kostkę.
Tuż przed podaniem rukolę i roszponkę skropić połową przygotowanego dressingu, a następnie wyłożyć na półmisek naprzemiennie ze wszystkimi składnikami sałatki.