fasolka_z_kociolka_na_ogniu

Fasolka z kociołka na ogniu

Ocena:

4.5 (161)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Tradycyjnie, ja robiłam zupę, a Mąż zajmował się ogniskiem.

Składniki:

  • Rosół:
  • 5 udek z kurczaka
  • ok 5 -6 litrów wody
  • 5 liści laurowych
  • ok 10 kulek ziela angielskiego
  • Wkład:
  • 5 pełnych garści fasoli (1 garść to jedna porcja)
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 3 duże cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 marchewek
  • 1/2 passaty z ziołami
  • ok 20 dag wędzonego boczku
  • kwaśna śmietana
  • Przyprawy:
  • kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, wegeta, pieprz, bazylia, majeranek, chilli con carne

Fasolka z kociołka na ogniu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Gotujemy rosół z podanych składników, studzimy. Udka dokładnie obieramy i odkładamy do miseczki. Fasolkę moczymy w wodzie ok 5 godz, następnie wrzucamy do zimnego rosołu i moczymy całą noc. Boczek kroimy na małą kostkę i chwilę podsmażamy na patelni. Marchewkę, cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy, kroimy na drobną kostkę. Cebulkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek, pokrojoną marchewkę, ziemniaki, pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok 20 minut.
  • 2. Wywar drobiowy razem z fasolką gotujemy ok 20 minut, następnie przelewamy wszystko do żeliwnego, bądź innego odpowiedniego do gotowania na ogniu gara i dodajemy podduszone warzywa, boczek i mięso z udek. Rozpalamy ognisko, gar kładziemy na środku, a jego boki obkładamy palącym się drewnem. Zupka powinna gotować się ok 1 godz (trzeba kontrolować, aby się nie przypaliła).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne