Fasolka z kociołka na ogniu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Gotujemy rosół z podanych składników, studzimy. Udka dokładnie obieramy i odkładamy do miseczki. Fasolkę moczymy w wodzie ok 5 godz, następnie wrzucamy do zimnego rosołu i moczymy całą noc. Boczek kroimy na małą kostkę i chwilę podsmażamy na patelni. Marchewkę, cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy, kroimy na drobną kostkę. Cebulkę szklimy na patelni, dodajemy czosnek, pokrojoną marchewkę, ziemniaki, pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok 20 minut.
2. Wywar drobiowy razem z fasolką gotujemy ok 20 minut, następnie przelewamy wszystko do żeliwnego, bądź innego odpowiedniego do gotowania na ogniu gara i dodajemy podduszone warzywa, boczek i mięso z udek. Rozpalamy ognisko, gar kładziemy na środku, a jego boki obkładamy palącym się drewnem. Zupka powinna gotować się ok 1 godz (trzeba kontrolować, aby się nie przypaliła).