Cukrowe cebule z tuńczykiem

Ocena:

4.46 (141)

  • 55 min.
  • dla 4 osób
Przepisy na faszerowane warzywa - Cukrowe cebule z tuńczykiem

Składniki:

  • 8 dużych białych cebul
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 10 dag miękiszu chleba tostowego
  • szklanka mleka
  • 7 łyżek czarnych oliwek
  • 25 dag tuńczyka w oleju
  • jajko
  • 15 dag tartego owczego sera
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego

Cukrowe cebule z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebule obrać i przekroić na pół. Ułożyć na blasze, rozkrojoną stroną do góry. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec 15 min w temp. 180°C. Ostudzić, z cebul wyjąć środek, pozostawiając tylko dwie warstwy zewnętrzne.
  • Chleb namoczyć w mleku.  Miąższ  cebul  i  oliwki  posiekać.  Tuńczyka  rozdrobnić  (pozostawić trochę do udekorowania), wymieszać z cebulą i oliwkami, dodać jajko, odciśnięty chleb, połowę sera, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i włożyć nadzienie do cebul.
  • Wstawić do piekarnika na 20 min. Przed podaniem na każdej cebuli położyć nieco przecieru i kawałeczki odłożonego tuńczyka, posypać odrobiną tartego sera. Można ozdobić oliwkami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne