Przepisy na faszerowane warzywa - Cukrowe cebule z tuńczykiem
Składniki:
8 dużych białych cebul
sól
pieprz
oliwa
10 dag miękiszu chleba tostowego
szklanka mleka
7 łyżek czarnych oliwek
25 dag tuńczyka w oleju
jajko
15 dag tartego owczego sera
skórka otarta z 1/2 cytryny
6 łyżek przecieru pomidorowego
Cukrowe cebule z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebule obrać i przekroić na pół. Ułożyć na blasze, rozkrojoną stroną do góry. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec 15 min w temp. 180°C. Ostudzić, z cebul wyjąć środek, pozostawiając tylko dwie warstwy zewnętrzne.
Chleb namoczyć w mleku. Miąższ cebul i oliwki posiekać. Tuńczyka rozdrobnić (pozostawić trochę do udekorowania), wymieszać z cebulą i oliwkami, dodać jajko, odciśnięty chleb, połowę sera, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i włożyć nadzienie do cebul.
Wstawić do piekarnika na 20 min. Przed podaniem na każdej cebuli położyć nieco przecieru i kawałeczki odłożonego tuńczyka, posypać odrobiną tartego sera. Można ozdobić oliwkami.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!