Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: ok. 30 minut
Porcja: 135 kcal
Składniki:
8 pomarańczy lub dużych mandarynek (np.klementynek)
225 g cukru
180 g masła lub margaryny
180 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
50 g pałeczek lub płatków migdałowych
łyżka oleju
szczypta soli
Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pomarańcze lub mandarynki umyć i obrać. Pokroić w plastry. Usunąć pestki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem. Na spodzie ułożyć owoce, posypać migdałami.
125 g cukru rozpuścić z łyżką wody. Podgrzewać, aż do uzyskania złocistego karmelu. Karmel wylać na owoce i migdały.
Masło lub margarynę utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie połączyć z mąką, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
Ciastem przykryć owoce z karmelem i migdałami. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Ciasto ostudzić. Wyjąć z formy i zostawić do góry dnem, tak by warstwa owocowo-karmelowa była na wierzchu. Usunąć papier. Pokroić na kawałki.