Ciasto pomarańczowe

Ocena:

4.51 (176)

  • 40 min.
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: ok. 30 minut
Porcja: 135 kcal

Składniki:

  • 8 pomarańczy lub dużych mandarynek (np.klementynek)
  • 225 g cukru
  • 180 g masła lub margaryny
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 50 g pałeczek lub płatków migdałowych
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomarańcze lub mandarynki umyć i obrać. Pokroić w plastry. Usunąć pestki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem. Na spodzie ułożyć owoce, posypać migdałami.
  • 125 g cukru rozpuścić z łyżką wody. Podgrzewać, aż do uzyskania złocistego karmelu. Karmel wylać na owoce i migdały.
  • Masło lub margarynę utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie połączyć z mąką, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Ciastem przykryć owoce z karmelem i migdałami. Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Ciasto ostudzić. Wyjąć z formy i zostawić do góry dnem, tak by warstwa owocowo-karmelowa była na wierzchu. Usunąć papier. Pokroić na kawałki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne