Okładka "Moje gotowanie"

Chłodnik w kalarepkowej miseczce

Ocena:

4.59 (185)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Jadalna miseczka z kalarepy, a w środku apetyczny chłodnik z botwinki. Całość bardzo orzeźwiająca, chrupiąca i zdrowa.

Składniki:

  • 1/2 pęczka botwinki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 kalarepki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki małosolne
  • sól, pieprz

Chłodnik w kalarepkowej miseczce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Botwinkę myjemy, kroimy i gotujemy 10 minut w niewielkiej ilości wody z sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Z kalarepki odkrawamy górną część, wydrążamy, pozostawiając niewielką ilość miąższu na brzegach. Wydobyty miąższ kalarepki, koperek, czosnek i rzodkiewki drobno siekamy, ugotowaną botwinkę także drobno siekamy i łączymy wszystko z jogurtem.
  • Dodajemy drobno posiekane ogórki małosolne. Wszystko mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i pozostałym sokiem z cytryny.
  • Po schłodzeniu podajemy w wydrążonych kalarepkach. Po zjedzeniu chłodnika warto schrupać miseczkę.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Porady

Zobacz też: sałatka z kalarepy, buraczków i rzodkiewek

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

W wydrążonej kalarepce możemy także podać sałatkę. 3–4 kalarepki wydrążamy i wraz z obranym jabłkiem i marchewką miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szklankę jogurtu mieszamy z sokiem z 1 cytryny oraz łyżeczką cukru, przyprawiamy solą i pieprzem. Surówkę polewamy sosem, mieszamy i przekładamy do wydrążonych kalarepek. Przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami włoskimi.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne