Wegańskie burgery z marynowanym tempehem

Ocena:

4.58 (144)

Wegańskie burgery z tempehem w orientalnej marynacie to doskonały pomysł na pożywny obiad. Zdrowa wersja fast foodowej potrawy przypadnie do gustu nie tylko weganom.

Składniki:

  • 400 g naturalnego tempehu
    4 łyżki jasnego sosu sojowego
    4 łyżki oleju ryżowego
    sok z 1 limonki
    1 łyżka syropu z agawy
    sól

  • pieprz

    4 bułki
    sałata
    2 pomidory
    1/2 ogórka
    1 czerwona cebula
    sos słodki chili

Wegańskie burgery z marynowanym tempehem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Olej

  • sos sojowy
  • sok z limonki
  • syrop i przyprawy mieszamy. Tempeh kroimy na plastry
  • które zmieszczą się w bułce i marynujemy przez 1-2 godz. Następnie kotlety z tempehu przekładamy na patelnię i smażymy na złotobrązowy kolor.

    Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. Cebulę

  • pomidora i ogórka kroimy w plastry. Na spodniej części bułki układamy sałatę
  • tempeh
  • polewamy sosem słodkim chili
  • a następnie układamy pomidora
  • ogórka
  • cebulę i kolejną warstę sałaty. Przykrywamy górną częścią bułki.

Porady

Zobacz też przepis: Burger drobiowy z gruszką, gorgonzolą i groszkiem cukrowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne