Bób z kurkami

Ocena:

4.48 (169)

  • 50 min.
  • dla 3 osób
Aromat mięty niezwykłe współgra ze słodkim smakiem bobu i pachnącymi kurkami. Spróbujcie, polecam...

Składniki:

  • - 30 dkg bobu
  • - 30 dkg świeżych kurek
  • - 10 dkg boczku wędzonego lub innej wędzonki
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego typu greckiego
  • - 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • - 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • - do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz

Bób z kurkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć, tylko większe sztuki przekroić na pół. Bób opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 min. (15 - jeśli bób nie jest już młody), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w paseczki boczek, kiedy się wytopi i zrumieni dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyć chwilę aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 10 min.. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i bób, zagotować i ...gotowe, można podawać np. z ciemnym pieczywem. Ja uważam, że mięta pasuje tu doskonale, ale można dodać bazylię albo oregano - wedle własnego smaku
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne