Babka drożdżowa z migdałowym nadzieniem

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób

Przepyszny przepis na babkę z Drożdży Babuni.

Składniki:

  • Na 12 porcji:
  • • 80 g masła + do formy
  • • 25 g świeżych drożdży
  • • 75 g cukru
  • • 220 ml ciepłego mleka
  • • 500 g mąki + do podsypania
  • • szczypta soli
  • • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • • 200 g mielonych migdałów
  • • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • • 3 łyżki rumu
  • • 1-2 łyżki miodu
  • • 4 łyżki słodkiej śmietany
  • Oraz:
  • • 5-6 łyżek polewy karmelowej
  • • płatki migdałów;

Babka drożdżowa z migdałowym nadzieniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    1. Masło roztopić, ostudzić. Drożdże pokruszyć, wymieszać z połową cukru i mlekiem. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn. Odstawić na 15-20 minut. Dodać sól, masło i jajko, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości.  

  • Krok 2:

    2. Formę grubo posmarować masłem. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać.

  • Krok 3:

    3. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto. Ponownie zagnieść, spłaszczyć i rozwałkować na prostokąt (ok. 30x45 cm). Posmarować nadzieniem, zwinąć jak roladę, złączyć końce i przełożyć do formy.

  • Krok 4:

    4. Babkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C, piec 45-50 minut. Ostudzić na kratce. Udekorować polewą karmelową i płatkami migdałów.

Porady

Drożdże Babuni do słodkich wypieków - polecane miłośnikom dobrze wyrośniętych ciast słodkich. Produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów drożdżowych wykazujących bardzo wysoką aktywność w słodkim środowisku. Znakomite do ciast drożdżowych: z kruszonką, owocami, rogalików, babek i wielu innych. Produkt nie zawiera konserwantów.

więcej na www.drozdzebabuni.pl

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne