aromatyzowany_olej_z_chili_i_czosnkiem

Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem

Ocena:

4.5 (192)

  • 15 min.
  • dla 1 osoby
Tłoczony na zimno olej rzepakowy z dodatkiem chili i czosnku, doskonały dodatek dom każdego dania.

Składniki:

  • 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili

Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy na 3 łyżkach oleju. Gdy poczujemy jego aromat dodajemy do niego papryczkę chili pokrojoną w paski. Ja usunęłam z papryczki część pestek, ale jeśli lubicie ostre smaki, to pestki możecie zostawić. To w nich znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek.
  • Wszystko podgrzewamy razem przez 2 -3 minuty. Olej ma być gorący, ale warzywa nie powinny się w nim smażyć. Chodzi tylko oto, żeby pod wpływem ciepła uwolniły swoje aromaty.
  • Po przestudzeniu czosnek i papryczkę łączymy z resztą oleju, przelewamy do suchego szklanego naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej 7 dni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne