Na bezmięsny piątek, śniadanie albo słodki obiad, a nawet kolację - naleśniki nadają się na każdą okazję. To danie zawsze jest strzałem w dziesiątkę, ponieważ wszystkim smakuje, można je podać z dowolnymi dodatkami i przygotowuje się je ekspresowo z kilku składników.

Dziś wybór alternatyw dla zwykłej mąki pszennej czy mleka jest bardzo duży. Można więc zrobić naleśniki gryczane, z mąki pełnoziarnistej, a także takiej, która nie zawiera glutenu i na mleku roślinnym. Jeśli jednak jesteście tradycjonalistami, polecam wam naleśniki tradycyjne, ale z małym ulepszeniem.

Jak zrobić smaczne naleśniki?

Trzeba przyznać, że typowe, kojarzące się z dzieciństwem naleśniki to te wykonane z mąki, jajek oraz krowiego mleka. Do ciasta można dodać jeszcze kilka składników, które sprawią, że naleśniki będą doskonałe. To na przykład odrobina proszku do pieczenia, dzięki któremu naleśniki ładnie wyrastają na patelni. Można też część mleka zastąpić wodą gazowaną, by nadać plackom lekkości. Polecamy wam również po przygotowaniu ciasta odstawić je na co najmniej pół godziny do lodówki, żeby odpoczęło. Sami się przekonacie, że warto - naleśniki są wtedy po prostu pyszne.

Co jeszcze można dodać do ciasta? Świetnym dodatkiem będzie kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu 18%. Dzięki niej naleśniki są miękkie, delikatniutkie, a jednocześnie elastyczne. Nic się nie będzie zrywać ani rozpadać na patelni. Takie placki idealnie będą nadawały się do nadziania np. serem czy smażonymi jabłkami. 

Przepis na naleśniki ze śmietaną

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • Pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2-3 jajka 
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • pół płaskiej łyżeczki soli 
  • olej

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie jajka, dodajcie mleko, śmietanę i wymieszajcie trzepaczką albo mikserem. Nie obawiajcie się większej ilości jajek.
  2. Następnie dodajcie mąkę, cukier, odrobinę oleju i sól. Mieszajcie, najlepiej za pomocą miksera, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie jednolite.
  3. Odłóżcie ciasto do lodówki na pół godziny.
  4. Po tym czasie rozgrzejcie olej na patelni i smażcie naleśniki z obu stron aż się ozłocą.

Smacznego!