Składniki (na 2 porcje):
– 200 g mąki pszennej
– 125 ml wody
– żółtko
– łyżka oliwy
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki soli
– opakowanie serka Twój Smak Aksamitny z ziołami (dawna Milandia)
– duże opakowanie śmietany 18%
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– cebula
– 100 g wędzonego boczku
– pęczek natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie (40 minut):
W misce zmieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Weź drugą miskę, wlej do niej wodę, oliwę i żółtko. Następnie wymieszaj suche i mokre składniki, ugnieć z nich zwarte ciasto i odstaw na 10 minut.
Połącz połowę serka ze śmietaną, dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i wszystko wymieszaj.
Ciasto rozciągnij lub rozwałkuj, tak aby uzyskać prostokątny placek.
Rozsmaruj na cieście cienką warstwę masy serowej. Posyp ją gałką muszkatołową. Na wierzch wyłóż pokrojony w paseczki boczek i cebulę posiekaną w piórka.
Piecz 20 minut w 220 stopniach. Ostudź, podziel na porcje, posyp natką pietruszki, a do każdego kawałka dołóż po łyżeczce śmietany.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz TU