Bajgle to świetna propozycja na pożywne śniadanie. Wewnątrz pieczywa znajdują się grillowane warzywa (bakłażan, czerwona papryka, cukinia, cebula i czosnek). Boczniaki nadają tej niecodziennej przekąsce wyjątkowego "mięsnego" smaku. Ponadto ser halloumi nadaje przyjemnego słonego smaku. Uwaga! Połączenie smaków jest wybitnie uzależniające.

Bajgle z grillowanymi warzywami i halloumi – baza do smarowania Benecol z oliwą

Składniki na 2 bajgle:

Benecol z oliwą

6 małych cukinii

1 czerwona papryka

1 mały bakłażan

1 czerwona cebula

Kilka boczniaków

2 plastry sera halloumi

2 bajgle

1 ząbek czosnku

1 pęczek kolendry lub natki pietruszki

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, a następnie zgrilluj je na patelni grillowej. Włóż warzywa do miski i zetrzyj do niej ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem – dokładnie wymieszaj. Następnie na tej samej patelni zgrilluj ser halloumi. Bajgle przekrój, posmaruj Benecolem z oliwą. Na gotowe bajgle nakładaj grillowane warzywa, a na warzywa ułóż halloumi. Wszystko posyp posiekanymi ziołami.

30g Benecolu zawiera 2 gramy stanoli roślinnych – rekomendowana dzienna dawka do spożycia.  Dzienne spożycie 1,5–2,4 g stanoli roślinnych obniża poziom cholesterolu o 7–10% w 2 do 3 tygodni. Planując posiłki, pamiętaj o zbilansowanej diecie bogatej we wszystkie składniki pokarmowe.