Bajgle to świetna propozycja na pożywne śniadanie. Wewnątrz pieczywa znajdują się grillowane warzywa (bakłażan, czerwona papryka, cukinia, cebula i czosnek). Boczniaki nadają tej niecodziennej przekąsce wyjątkowego "mięsnego" smaku. Ponadto ser halloumi nadaje przyjemnego słonego smaku. Uwaga! Połączenie smaków jest wybitnie uzależniające.
Bajgle z grillowanymi warzywami i halloumi – baza do smarowania Benecol z oliwą
Składniki na 2 bajgle:
Benecol z oliwą
6 małych cukinii
1 czerwona papryka
1 mały bakłażan
1 czerwona cebula
Kilka boczniaków
2 plastry sera halloumi
2 bajgle
1 ząbek czosnku
1 pęczek kolendry lub natki pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, a następnie zgrilluj je na patelni grillowej. Włóż warzywa do miski i zetrzyj do niej ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem – dokładnie wymieszaj. Następnie na tej samej patelni zgrilluj ser halloumi. Bajgle przekrój, posmaruj Benecolem z oliwą. Na gotowe bajgle nakładaj grillowane warzywa, a na warzywa ułóż halloumi. Wszystko posyp posiekanymi ziołami.
30g Benecolu zawiera 2 gramy stanoli roślinnych – rekomendowana dzienna dawka do spożycia. Dzienne spożycie 1,5–2,4 g stanoli roślinnych obniża poziom cholesterolu o 7–10% w 2 do 3 tygodni. Planując posiłki, pamiętaj o zbilansowanej diecie bogatej we wszystkie składniki pokarmowe.