Wśród tradycyjnych wypieków świątecznych takich jak piernik czy pierniczki, nie może zabraknąć oczywiście makowca! Podstawą tego ciasta jest oczywiście dobry mak, który według wierzeń ludowych spożywany w Wigilię - zapewnia szczęście i dobrobyt na cały kolejny rok, ale bardzo ważne są również świeże drożdże. W zależności od regionu lub rodzinnej tradycji, makowiec podawany jest w różnych postaciach. Może przybrać formę strucli, zawijanej w ciasto drożdżowe lub zwykłego ciasta z masą makową w środku i wierzchem z kruchego ciasta. Sama masa makowa często ma w sobie mnóstwo przepysznych bakalii - najczęściej orzechów i rodzynek, które dodatkowo wzbogacają smak ciasta.

Strucla makowa

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży Babuni
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki śmietanki 12%
  • pół puszki masy makowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żurawiny
  • 3 łyżki wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Roztapiamy masło i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowujemy zaczyn: drożdże kruszymy i zasypujemy je cukrem. Rozcieramy widelcem i odstawiamy na kilka minut.

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy zimne masło, jajko, śmietanę oraz zaczyn.

Zagniatamy wszystko, aż powstanie elastyczne ciasto.

Nagrzewamy piekarnik na 180 st. C. Na płaskiej blaszce do pieczenia (od piekarnika) wykładamy papier do pieczenia. Możemy tez dodatkowo posmarować papier delikatnie olejem

Ciasto można od razu rozwałkować na wielkość blachy i przenieść je na blachę do pieczenia.

Smarujemy ciasto roztrzepanym białkiem jaja.

Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę oraz połowę ilości skórki kandyzowanej i wszystko dobrze mieszamy.

Rozprowadzamy masę makową na cieście, zostawiając po 2 cm wolnego brzegu z każdej strony.

Robimy z ciasta rulon (najlepiej pomóc sobie papierem do pieczenia).

Roladę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pozostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Makowca pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni z grzałką góra-dół. Po wystudzeniu możemy ozdobić go lukrem, skórką pomarańczową oraz żurawiną lub rodzynkami.

Drożdże Babuni Lesaffre

Polecane miłośnikom dobrze wyrośniętych ciast słodkich. Produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów drożdżowych wykazujących bardzo wysoką aktywność w słodkim środowisku. Znakomite do ciast drożdżowych: z kruszonką, owocami, rogalików, babek i wielu innych. Produkt nie zawiera konserwantów.