Proponujemy przepis na placki ziemniaczane, które nie zawierają mąki, a do tego nie smażymy ich na oleju. Brzmi świetnie? I smakuje świetnie. Sprawdźcie.
Klasyczne placki ziemniaczane to ziemniaki, mąka, jajko i ewentualnie cebula. W naszej wersji mąkę zastępujemy kaszą jaglaną. Placki składają się z 3 składników, są delikatne i mięciutkie, a do ich upieczenia nie potrzebujemy nawet patelni.
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 90 g ugotowanej kaszy jaglanej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Odlewamy nadmiar wody zebranej ze startych ziemniaków.
- Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia i łyżką formujemy z masy placki.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Gotowe placki ziemniaczane serwujemy z ulubionymi dodatkami. Sosem grzybowym, mięsnym, śmietaną albo z cukrem.