Już niedługo przed cukierniami ustawią się długie kolejki ludzi spragnionych cieplutkich, świeżych pączków. Można je co prawda kupić przez cały rok, ale pewnie sami przyznacie, że w tłusty czwartek pączki jakoś lepiej smakują. By nie tracić czasu w kolejkach i oszczędzić nieco pieniędzy w portfelu, warto usmażyć pączki w domu. Nie ma w tym nic trudnego, a satysfakcja jest ogromna. Tym razem, oprócz tych tradycyjnych, nadziewanych konfiturą z róży, zachęcamy was do zrobienia pączek poduszek.
Jak robi się pączki poduszki?
Nazwa wiąże się oczywiście z kształtem tych słodkości. Aby go osiągnąć, nie wycina się ciasta szklanką jak zwykle. Należy je zamiast tego pociąć nożem na równe kwadraty, każdy o wymiarach mniej więcej 4x4cm. W trakcie smażenia pączki wyrastają i do złudzenia przypominają rumiane, tłuste poduszeczki. Później wystarczy je tylko odsączyć i posypać cukrem pudrem albo polukrować. Są pyszne i jeszcze łatwiejsze do zrobienia niż te tradycyjne. Przepis na te wyjątkowe pączki wraz ze sposobem przygotowania znajdziecie poniżej.
Przepis na pączki poduszki
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- ¾ szklanki wody
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Podgrzejcie lekko wodę tak, żeby była letnia. Wsypcie do niej drożdże, łyżkę cukru i wymieszajcie. Odstawcie na kwadrans. Po tym czasie do zaczynu wsypcie mąkę, dodajcie ciepłe mleko, jajko oraz miękkie masło, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto.
Gdy będzie już elastyczne, odłóżcie je do miski, przykryjcie i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrośnięte, przełóżcie je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkujcie je na dość gruby placek, o wysokości ok. 1,5 centymetra. Za pomocą noża wytnijcie z niego równe kwadraciki o wymiarach 4x4 cm.
Na patelni lub w garnku rozgrzejcie porządną porcję oleju. Gdy będzie już gorący, kładźcie na nim kwadraciki z ciasta i smażcie pączki z obu stron, aż się zrumienią. Po smażeniu warto odłożyć je na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Posypcie cukrem pudrem. Smacznego!