Koktajl keto – od czego zacząć?
Bazę tego typu napoju stanowią mleka roślinne bogate w tłuszcze, np. mleko kokosowe, migdałowe, jogurt grecki lub skyr. Do tego dorzucamy dobrej jakości tłuszcze typu: awokado, nasiona chia, nasiona siemienia lnianego. Możemy też dolać olej z:
- wiesiołka,
- ogórecznika,
- pestek czarnej porzeczki.
Oprócz tego sprawdzą się zasobne w kwas foliowy i minerały warzywa typu: szpinak, jarmuż oraz owoce bogate w antyoksydanty i witaminę C: truskawki, borówki, jagody.
Keto koktajle – przepisy
W zależności od tego, w jakiej fazie diety ketogenicznej się znajdujemy, sięgamy po inny rodzaj koktajlu. W I fazie, kiedy spożycie węglowodanów jest ściśle kontrolowane, lepsze będą napoje z dodatkiem warzyw liściastych. W fazie ostatniej, podtrzymującej, możemy pozwolić sobie na koktajle owocowe np. koktajl keto z dodatkiem jagód, a także te z większą ilością pestek czy nasion. Poniżej znajdziecie też kilka ciekawych propozycji z różnymi wariantami smakowymi.
- Keto koktajl z masłem orzechowym – z niesłodzonym mlekiem migdałowym (200 ml), sojowym (200 ml) i śmietanką 36% (200 ml), do tego dokładamy masło orzechowe, gorzkie kakao i szczyptę soli, dla zrównoważenia smaków. Dodatkowo słodzimy erytrytolem. Składniki wystarczy włożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładko.
- Keto koktajl z awokado – który robimy miksując 1 awokado, szklankę maślanki, garść jarmużu, garść płatków migdałowych i sok z połowy limonki.
- Koktajl z nasionami chia, na który składa się 100 ml mleka kokosowego, 2 łyżki nasion chia, 15 g odżywki białkowej waniliowej, łyżka oleju kokosowego, szczypta soli, kilka kostek lodu.