Składniki (na 2 porcje):
- torebka ryżu jaśminowego
- puszka mleka kokosowego
- opakowanie Serka Wiejskiego
- 200 g surowego tuńczyka
- 50 ml sosu sojowego
- 25 ml octu ryżowego
- 2 łyżki prażonego sezamu
- awokado
- batat
- 100 g groszku cukrowego
- 2 papryczki chilli
- pęczek kolendry
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub purée z trawy cytrynowej (albo też łyżeczka skórki cytrynowej)
Wykonanie (60 minut):
Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dolaną puszką mleka kokosowego. Rozłóż ryż w 2 miskach.
Piecz batata przez 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w obu miskach.
Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.
Do każdej misy dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.
Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę posiekanej trawy cytrynowej lub purée z trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników rozłożonych na ryżu.
Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu.
Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryżu.
Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chilli i kolendrą, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem. Gotowe.
Łap za łyżkę!
Więcej przepisów znajdziesz TU