Przepisy są nie tylko efektowne, ale i zajmują bardzo mało czasu. Przygotujesz je w maksymalnie 30 min., m.in. za sprawą sprawdzonych składów i wydajnych składników. Jednym z nich jest Cukier Drobny Diamant, który dzięki małej granulacji szybko łączy się ze składnikami i błyskawicznie rozpuszcza się w kremach czy lukrach.

Ekspresowy sernik bez pieczenia

Składniki:
·    200 g ciastek owsianych
·    50 g masła
·    250 g serka śmietankowego
·    100 g Cukru Drobnego Diamant
·    175 g białej czekolady
·    250 ml śmietanki kremówki
·    1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
·    1 czekolada gorzka - posiekana
·    jajeczka czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:
Dno okrągłej formy (18 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozkrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masę przełóż do formy i wgniatając łyżką lub widelcem uformuj gładką powierzchnię. Odstaw do lodówki. W międzyczasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w garnku z niewielką ilością masła. Pozostaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę kremówkę, a gdy będzie ona sztywna, dodaj schłodzoną czekoladę oraz wymieszaj. Następnie dodaj do masy ser, cukier Drobny Diamant i ekstrakt waniliowy. Na koniec dosyp posiekaną czekoladę i wymieszaj łyżką. Przygotowaną masę przelej do formy ze schłodzonym spodem. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Udekoruj czekoladowymi jajeczkami.

Lukrowane, świąteczne ciasteczka „króliczki”

Składniki:
KRUCHE CIASTO
·    90 g zimnego masła
·    100 g Cukru Pudru Diamant
·    175 g mąki pszennej
·    1 jajko
·    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
·    szczypta soli

BEZOWA CHMURKA
·    białka z 2 jajek
·    300 g Cukru Pudru Diamant
·    ok. 4-5 kropli soku z cytryny

DEKORACJE
·    Cukier Dekoracyjny Diamant
·    cukierki typu lentilky
·    pianki marshmallow
Dodatkowo będzie potrzebny rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówką


 
Przygotowania należy rozpocząć od kruchego ciasta. Wymieszaj  wszystkie składniki i krótko wyrabiaj, aż do połączenia. Kruche ciasto owiń folią spożywczą i schłodź przez kilkanaście minut w lodówce. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na mniejsze części i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawaj okrągłe kształty i układaj na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Piecz w piekarniku przez około 12 minut.

W międzyczasie przygotuj bezową chmurkę. W misie miksera umieść wszystkie składniki i ucieraj przez około 10-20 minut na najniższych obrotach (by cukier puder się napowietrzył). Ucieraj do momentu, aż nie będzie ani jednej, małej grudki. Idealna konsystencja do lukrowania dużych, płaskich powierzchni to ta, w której masa nie spływa ze szpatułki, lecz delikatnie się na niej zagina. Jeśli masa lukrowa jest zbyt rzadka – dodaj więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsta – więcej białka. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i polukruj ciastka.

Ostatnim krokiem jest dekorowanie. Zanurzaj pianki marshmallow do połowy w lukrze, a następnie w Cukrze Dekoracyjnym Diamant i umieszczaj na świeżo polukrowanych ciasteczkach tak, by idealnie się z nimi połączyły. To będzie ogonek. Z cukierków typu lentilky zrób łapki zajączka.

Ciasto marchewkowe z piękną dekoracją

Składniki:
·    3 marchewki startej na dużych oczkach
·    50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
·    250 ml oleju
·    220 g Cukru Drobnego Diamant
·    2 jajka
·    150 g mąki pszennej 
·    1 łyżeczka proszku do pieczenia
·    1 łyżeczka sody oczyszczonej
·    1 łyżeczka cynamonu
·    szczypta przypraw – np. imbir i cynamon
·    łyżeczka ekstraktu z wanilii 
·    130 ml oleju rzepakowego
·    gałązki mięty do dekoracji
·    rękaw cukierniczy do ozdobienia

KREM:
·    15 g serka typu Philadelphia
·    50 g masła 
·    150 g Cukru Pudru Diamant

Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 160 st. C. W międzyczasie obierz i zetrzyj na tarce marchewki lub rozdrobnij w blenderze kielichowym na gładką masę. Dodaj po chwili ok. 130 ml neutralnego oleju, Cukier Drobny Diamant, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i opcjonalnie szczyptę przypraw oraz posiekane wcześniej orzechy. Dodawaj stopniowo kolejne jajka, stale mieszając. Przełóż masę do miski i dodaj powoli pszenną mąkę najpierw ją przesiewając. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, do suchego patyczka. W międzyczasie przygotuj krem. Masło i cukier puder Diamant w umieść w misie miksera i miksuj do momentu, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodaj serek w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztuj i dosłodź w razie potrzeby. Na koniec, ostudzone ciasto udekoruj według własnej fantazji. My posmarowaliśmy wierzch kremem, a do rękawa cukierniczego przełożyliśmy barwiony na pomarańczowo lukier i krótkimi kreskami imitującymi wzór marchewki ozdobiliśmy ciasto. Na koniec dodaj zielone listki mięty.

Gotowanie to także pomaganie! Komu? SOS Wioskom Dziecięcym!

Wielkanoc to także idealny czas na pomaganie potrzebującym. Dlatego w te święta marka Diamant zdecydowała się osłodzić chwile podopiecznym SOS Wiosek Dziecięcych. Ogólnopolska akcja CSR Drobna, Wielka Moc pokazuje, że drobny gest przy sklepowej półce może nieść wielkie dobro, tak potrzebne w tych trudnych czasach.


 
Każdy zakup Cukru Drobnego jest symboliczną „cegiełką”, będącą wkładem we wsparcie finansowe, które Pfeifer & Langen Polska, producent cukru marki Diamant przekaże Stowarzyszeniu SOS Wioski Dziecięce. Diamant, jako partner słodkich momentów wyśle także rodzinom SOS symboliczne paczki, które staną się motorem do przygotowania świątecznych mazurków czy muffinek tak przecież kochanych przez dzieci.

Równocześnie social media zostaną zaktywizowane do wsparcia akcji poprzez prosty mechanizm – każdy kto opublikuje na swoim Instagramie zdjęcie ze wspomnianym produktem i hashtagami #drobnawielkamoc oraz #slodkielaczy – pomaga podwójnie. Bowiem za każde opublikowane zdjęcie Diamant przekaże organizacji dodatkowo 1 zł! Drobne kryształki mają wielką moc, o których przeczytają Państwo na – wiosna.slodkielaczy.pl.

 ***

Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Polsce od ponad 36 lat pomaga dzieciom pozbawionym opieki rodziców oraz tym z rodzin w trudnej sytuacji życiowej. Obecnie ma pod opieką 1505 potrzebujących dzieci. Jest częścią międzynarodowej organizacji SOS Children’s Villages, obecnej w 136 krajach świata.

Stowarzyszenie prowadzi cztery SOS Wioski Dziecięce, gdzie opuszczone i osierocone dzieci znajdują troskliwy dom i opiekę. Równolegle do opieki zastępczej rozwijane są również działania profilaktyczne, w ramach Programu „SOS Rodzinie”, którego celem jest ochrona dzieci przed utratą opieki i zapewnienie im kompleksowego wsparcia.