Wiele osób coraz chętniej decyduje się na produkty roślinne, które są pyszne i zdrowie. Podpowiadamy, gdzie znajdziesz vege inspiracje. Z pomocą przychodzi sokołowska linia produktów roślinnych Z Gruntu Dobre!

Pysznie, zdrowo, kolorowo i z pomysłem

Oto produkty, które pokochają wegetarianie, ale nie tylko. Jesteśmy przekonani, że miłośnicy schabowego i kabanosów od czasu do czasu również z chęcią sięgną po hummus czy vege spaghetti! Asortyment Z Gruntu Dobre jest szeroki i różnorodny – do wyboru mamy plastry, pasty i pasztety warzywne, hummusy, vege smalczyki, vege snacki (wegańskie kabanosy), mielone wegańskie i burgery. W linii Z Gruntu Dobre znaleźć można ponadto dania gotowe. To mnóstwo kulinarnych możliwości na wyśmienite, warzywne posiłki na każdy dzień. Co dokładnie znajdziemy w linii Z Gruntu Dobre?

VEGE Hummus Z Gruntu Dobre


Sprawdzi się na imprezę ze znajomymi, na śniadanie czy przekąskę do pracy. Idealnie smakuje ze świeżą bagietką, serem, oliwkami i falafelem. To 100% naturalnych składników i brak sztucznych konserwantów. Posiada certyfikat Przekreślonego Kłosa.

VEGE Pasztet Z Gruntu Dobre 


To cudowny zamiennik tradycyjnych, mięsnych wyrobów. Występuje w dwóch wersjach: pasztet warzywny (połączenie kaszy jaglanej z warzywami i orzechami laskowymi) oraz pasztet z soczewicy z żurawiną (na bazie pożywnej soczewicy, której smak delikatnie przełamuje słodycz żurawiny).

VEGE Pasty Z Gruntu Dobre


Doskonałe do pieczywa, wytrawnych naleśników czy makaronów. Są smaczne i zdrowe. Warto mieć je zawsze w lodówce, bo to świetny sposób na szybkie śniadanie czy przekąskę. W linii Z Gruntu dobre dostępne są w trzech wersjach: pasta z cukinii z suszonymi pomidorami, pasta z białej fasoli z papryką oraz pasta warzywna z ciecierzycą. Wszystkie powstają wyłącznie z naturalnych składników i są bezglutenowe.

VEGE Smalczyki Z Gruntu Dobre 


Jesteśmy pewni, że posmakuje nawet zatwardziałym smakoszom smalczyku w klasycznej wersji. Ma doskonały smak i konsystencje. Jest świetnie doprawiony i stanowi idealne połączenie ze świeżym pieczywem, warzywami czy przekąskami A co znajdziemy w składzie? Smalczyki są dostępne w dwóch rodzajach: Vege Smalczyk z fasoli z jabłkiem oraz Vege Smalczyk z ciecierzycy i śliwki.

VEGE Snacki Z Gruntu Dobre
Roślinne kabanosy? Czemu nie! My jesteśmy jak najbardziej za! Te z linii Z Gruntu Dobre o smaku podsuszanych kiełbasek stanowią źródło błonnika, wyróżnia je również wysoka zawartość białka. Warto też zwrócić uwagę, że Vege snacki to produkty bezglutenowe.

VEGE Plastry Z Gruntu Dobre


Świetnie smakują, są wygodne w użyciu i pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Sprawdzą się do kanapek, zapiekanek, tostów, czy pizzy.

VEGE Mielone Z Gruntu Dobre 


Wegetariańskie spaghetti po bolońsku, a może burgery lub kotlety mielone? Jeszcze do niedawna brzmiałoby to niecodziennie, ale dziś wiemy, że wielu z nas decyduje się na produkty roślinne, bo są smaczne i zdrowe. Sama zdecyduj, jak je przygotujesz. 

VEGE Burger Z Gruntu Dobre


Wyglądają jak te klasyczne, a jak smakują? Naszym zdaniem są doskonałe. Możesz je usmażyć, grillować lub upiec. Burgery wyróżnia się wysoką zawartością białka i błonnika. Są to produkty bezglutenowe, dostępne także w nowej wersji smakowej – Vege Burger w marynacie truflowej.

VEGE Dania gotowe Z Gruntu Dobre


Bigos warzywny, Mix po bretońsku, Soczewicę z suszonymi pomidorami, Gołąbki z warzywami w sosie pomidorowym, a może Gołąbki z warzywami w sosie grzybowym? Teraz te pyszne klasyki kuchni dostępne są w wersji vege, bez dodatku sztucznych konserwantów. Zawierają wyłącznie warzywa, składniki roślinne i naturalne przyprawy. 


Nie tylko dla wegetarian

Produkty z linii Z Gruntu Dobre to raj dla wegetarian i miłośników zdrowej żywności. Ale nie tylko. Wielu świadomych konsumentów coraz częściej sięga po tego typu pyszności, aby urozmaicić swoje menu i otworzyć się na nowe smaki. 


Linia Z Gruntu Dobre jest odpowiedzią na wszystkie te potrzeby. – Sokołów zawsze wychodzi naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Linię Z Gruntu Dobre wprowadziliśmy już w 2017 roku i szybko zdobyła ona uznanie. Popularność naszego roślinnego asortymentu nieustannie rośnie. Po wyroby Z Gruntu Dobre sięgają osoby ograniczające spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, ale też ci, którzy regularnie jedzą mięso i chcą urozmaicać swój jadłospis. Systematycznie poszerzamy tę linię i dziś obejmuje ona 30 różnorodnych produktów. Teraz będą one dostępne w opakowaniach w odświeżonej szacie graficznej. Oczywiście znakomity smak i roślinny skład nie ulegają zmianie – mówi Krzysztof Kawecki, Dyrektor Centrum Badań i Rozwoju Sokołów S.A.

Produkty roślinne polecają się jako składnik dań

Wybornie smakują w pojedynkę lub jako dodatek do pieczywa, ale… wiele produktów z linii Z Gruntu Dobre możesz dodać jak składnik innych dań. Niepodważalnym hitem rodzinnych obiadów, spotkań ze znajomymi i domówek jest sałatka z pasztetem warzywny. Jak ją wykonać? Poznaj przepis!

„Solidny grunt” – sałatka z pasztetem warzywnym

Czas przygotowywania: 30 min
Liczba porcji: 2 porcje

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
180 g pasztetu warzywnego Z GRUNTU DOBRE
4 kurze jajka rozmiar M
1 łyżka majonezu
150 g papryki konserwowej
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżka orzechów laskowych
3 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem
1 łyżka miękkiego masła
3 łodyżki natki pietruszki
1 nieduży ząbek czosnku
sól himalajska, świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Jajka, w temperaturze pokojowej, wkładamy delikatnie do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po upływie tego czasu jaja zalewamy zimną wodą, obieramy i drobno siekamy nożem lub rozdrabniamy w malakserze, a następnie łączymy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Paprykę wyjmujemy z zalewy, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w niedużą kostkę.
Pasztet warzywny rozdrabniamy widelcem.
Orzeszki laskowe drobno siekamy, po czym podprażamy chwilkę na suchej patelni.
Do miseczki z miękkim masłem dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną pietruszkę (pozostawiając kilka listków do dekoracji) oraz odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy widelcem.
Przy pomocy obręczy kulinarnych, z chleba wycinamy kwadraty, które smarujemy czosnkowym masłem.
Każdą z posmarowanych kromek umieszczamy ponownie w obręczach kulinarnych, a następnie na każdej z nich układamy kolejno po jednej trzeciej przygotowanego pasztetu, papryki oraz jajek z majonezem. Na środku naszych brył wykładamy posiekane orzeszki, dookoła kukurydzę, a całość dekorujemy listkiem pietruszki.

Materiał powstał z udziałem marki Sokołów.