Co podać na śniadanie wielkanocne?

Wielkanoc to faszerowane jajka, pasztety, kiełbasy... ale nie tylko. Po obfitym śniadaniu zwykle czekamy na deser, ale ciasta na Wielkanoc to nie jedyny pomysł na rozkoszny akcent, a słodkie świętowanie warto zacząć już od samego śniadania! Dlaczego by więc nie przygotować słodkich propozycji na śniadanie? Taki akcent z pewnością miło zaskoczy wszystkich gości i będzie wspaniałym towarzystwem dla tradycyjnych dań. 

Słodkie danie na śniadanie

Co można zaserwować na słodkie wielkanocne śniadanie?  Świetnie sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju babeczki, muffinki i suflety. Pysznym pomysłem będzie też owsianka, zarówno ta klasyczna, jak i zapiekana. Smaczną inspiracją mogą być również naleśniki. Możemy przygotować te klasyczne, z serem czy konfiturą, ale także amerykańskie pancakes czy francuskie crepes. Kolejny pomysł to placuszki i racuchy. Możemy też zdecydować się na małe serniczki. Wśród wszystkich tych pyszności trudno się zdecydować, więc poniżej podajemy Wam 3 gotowe przepisy krok po kroku. Te proste, pyszne i szybkie przepisy z pewnością skradną serce każdego łasucha i zrobią furorę na wielkanocnym stole.

Naleśniki z różą

Te naleśniki to absolutne dzieło sztuki na talerzu! Choć prezentują się jak z najlepszej restauracji, ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Ten przepis jest banalnie prosty i smakuje dosłownie każdemu, dlatego będzie strzałem w dziesiątkę na słodkie rozpoczęcie wielkanocnego poranka. 

Niezwykle ważnym elementem tego przepisu jest dobrej jakości miód, dlatego warto wybrać ten od sprawdzonego polskiego producenta. Huzar to rodzinna firma, która od ponad 25 lat przeszukuje pasieki, aby dostarczać nam najwyższej jakości miody z Polski i całego świata. Miody Huzar pochodzą z certyfikowanych gospodarstw, podlegających ścisłej kontroli i rygorystycznym wymogom, dlatego możemy być pewni, zarówno ich walorów smakowych, jak i dobroczynnych właściwości zdrowotnych.

W ofercie marki znajdziemy nie tylko znane i lubiane miody, które często pojawiają się na naszych stołach, ale także rzadkie odmiany z całego świata, takie jak miód migdałowy, słonecznikowy czy eukaliptusowy.

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja dla 3 osób
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

    na farsz:
  • 500 g serka homogenizowanego 
  • 2 łyżki miodu Huzar
  • 1 łyżka proszku z płatków róży
  • 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

  • miód kremowany Huzar do polania
  • suszone płatki róży do posypania
  • olej do smażenia


Sposób przyrządzania:
1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, za pomocą miksera lub trzepaczki. Ciasto nie może być za gęste. Powinno łatwo rozlewać się na patelni.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając po okręgu patelni. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki odkładamy na talerz.

3. Przygotowujemy farsz. Mieszamy serek z miodem, proszkiem z róży i cynamonem. Nakładamy na usmażone naleśniki zawijamy według uznania. Polewamy miodem kremowanym, posypujemy suszonymi płatkami róży i podajemy.

Pieczona owsianka jabłkowo-gruszkowa z masłem orzechowym

Owsianka to codzienność dla wielu z nas i choć może wydawać się zwyczajna i nudna, to upieczona nabiera zupełnie innego charakteru! Wystarczy tylko kilka składników i kilkanaście minut spędzonych w piekarniku, aby powstała elegancka słodka zapiekanka. Wygląda przepięknie, pachnie obłędnie, a smakuje... jeszcze lepiej. Sami spróbujcie!

Czas przygotowania: 50 minut
Porcja dla 3 osób
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 jabłka i 2 gruszki
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki miodu Huzar
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 jabłko
  • garść płatków migdałów do posypania na wierzch

Sposób przyrządzania:
1. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Jabłka i gruszki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do miski. Dodajemy masło orzechowe, miód, jajka, cynamon, sok z cytryny i mieszamy, do połączenia składników. Do masy wsypujemy płatki owsiane i mieszamy. Wlewamy mleko, masło i płatki migdałów. Mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji.

2. Foremkę (małą keksówkę) lub małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Wyrównujemy i posypujemy na wierzch płatkami migdałów.

3. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż owsianka nabierze złotego koloru. Podajemy na ciepło lub na zimno polane miodem.

Ryż na mleku kokosowym z pieczoną dynią

Pamiętacie go z dziecięcych lat? Ryż na mleku to absolutna klasyka dla najmłodszych, ale tęskni za nim także wielu dorosłych, więc Wielkanoc jest świetną okazją, aby odtworzyć to sentymentalne danie. Robi się go w mgnieniu oka, a rezultat zachwyca konsystencją i smakiem. Gęsty i mocno kremowy smak ryżu na mleku w połączeniu ze słodką dynią i jabłkiem tworzą idealną kompozycję smaków i struktur. Zaserwujcie ten przysmak na wielkanocnym stole, a z pewnością obudzicie pyszne i pięknie rodzinne wspomnienia.

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 min
Porcja dla: 2 osób

Składniki:

  • 0,5 szklanki ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 szczypty soli
  • 1 szklanka wody
  • 1 małe kwaśne jabłko
  • 200 g miąższu z dyni
  • 2 łyżki miodu Huzar
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka prażonych płatków migdałów lub innych orzechów

Sposób przyrządzania:
1. W rondelku gotujemy szklankę wody. Wsypujemy ryż, sól, chwilę gotujemy. Zmniejszamy ogień i stopniowo dolewamy mleko, dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kawałki jabłko, mieszamy, do momentu aż ryż zgęstnieje i będzie miękki.

2. Odstawiamy z ognia, chwilę czekamy aż przestygnie. Do ciepłego dodajemy 1 łyżkę miodu oraz łyżkę rozgniecionej dyni i cynamon. Mieszamy. Przekładamy do miseczki, na wierzch kładziemy resztę miąższu, dekorujemy ulubionymi orzechami i polewamy miodem.

 

Spróbujcie zmienić nieco śniadanie wielkanocne i wprowadzić do niego słodkie akcenty. Z miodami Huzar łatwo wprowadzicie do wszelkich potraw nie tylko aromatyczną słodką nutę, ale i wiele właściwości prozdrowotnych. Wypróbujcie nasze przepisy na słodkości i cieszcie się nimi w rodzinnym gronie. Jeszcze więcej słodkich inspiracji znajdziecie na stronie marki Huzar. Życzymy Wam wesołych, zdrowych i słodkich świąt Wielkanocnych.

Artykuł powstał we współpracy z marką Huzar.