Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy i jest w tym dużo prawdy, gdyż sposób odżywiania wpływa na wszystkie procesy, zachodzące w organizmie. Aby zwalczać przeróżne schorzenia, należy więc w pierwszej kolejności zadbać o to, co mamy na swoich talerzach. Oto małe zmiany w diecie, które potrafią przynieść ogromne korzyści zdrowotne.

Na lepsze trawienie

Zamień pszenne na pełnoziarniste

Aby wspomóc procesy trawienne, warto zamienić mąkę pszenną, biały ryż oraz makaron na ich pełnoziarniste odpowiedniki. Wybierając pieczywo żytnie, mąkę pełnoziarnistą i makaron razowy, nie rezygnujemy z pysznych dań, a dostarczamy naszym żołądkom znacznie więcej błonnika, tak bardzo ważnego dla prawidłowego metabolizmu.

Jedz nabiał i kiszonki

Kolejny ważny krok to wprowadzenie do diety naturalnych źródeł dobroczynnych bakterii, takich jak kiszonki oraz nabiał fermentujący, czyli kefiry, jogurty i maślanki. Mają one zbawienny wpływ na mikroflorę w jelitach, skąd wchłaniane są wszelkie składniki odżywcze i witaminy.

Zadbaj o nawodnienie

Kluczowym czynnikiem we wspomaganiu trawienia jest również odpowiednie nawadnianie. Woda przyspiesza metabolizm, ułatwiając trawienie i wchłanianie. Jest ona środkiem transportu wszelkich składników odżywczych, a także rozpuszczalnikiem elektrolitów. Oprócz czystej wody warto też pić herbatki, zioła i napoje izotoniczne.

Na uregulowanie poziomu cukru

Zwróć uwagę na indeks glikemiczny

W diecie cukrzycowej najważniejsze jest wykluczenie wysoko przetworzonych produktów, słodzonych napojów, alkoholu, słodyczy i niektórych owoców. Powinniśmy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, który jest wskaźnikiem tego, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom cukru we krwi. 

Zadbaj o błonnik

Oprócz tego powinniśmy włączyć do jadłospisu błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów. Gdzie go szukać? Świetnymi jego źródłami są świeże warzywa, szczególnie papryka, pomidory, ogórki, kalafior, brokuł czy szpinak.

Warzywa najlepiej jeść na surowo lub zblanszowane czy ugotowane na parze na półtwardo. Rozgotowane mają bowiem znacznie wyższy indeks glikemiczny. W kuchni cukrzyka przyda się więc parowar, a chcąc zaoszczędzić pieniądze oraz miejsce w kuchni, warto wybrać wkładkę do gotowania na parze. To wygodne i praktyczne rozwiązanie na każdą kieszeń i do wszystkich kuchni. 

Wkładka do gotowania marki BergHOFF to sposób na zaoszczędzenie zarówno przestrzeni, jak i pieniędzy. Zajmuje znacznie mniej miejsca niż elektryczne urządzenia do gotowania na parze i pozwala osiągnąć ten sam efekt za znaczni niższą cenę. Dodatkowo jest banalnie prosta w obsłudze. Wystarczy włożyć ją do garnka z odrobiną wody, aby przygotować wiele smakowitych dań.

Co więcej, ten gadżet może też spełniać funkcję cedzaka do odlewania ziemniaków czy makaronu, a także sitka, w którym łatwo umyjemy na przykład świeże truskawki. Po użyciu błyskawicznie się ją czyści, a następnie składa w harmonijkę i bez problemu chowa, gdyż zmieści się w każdej szufladzie. 

Tylko teraz, ten praktyczny gadżet możecie kupić w dużo niższej cenie. Sieć sklepów Netto i marka BergHOFF przygotowały wyjątkową promocję. Wystarczy zebrać 10 naklejek, aby otrzymać nawet do 66% rabatu na zakup wybranych akcesoriów kuchennych od marki BergHOFF. Akcja trwa od 21 lutego do 21 maja 2022 roku lub do wyczerpania zapasów, a jej szczegóły znajdziecie tutaj.

Na obniżenie ciśnienia

Ogranicz sól

Przy nadciśnieniu niezwykle ważne jest ograniczenie spożywania soli. Musimy jednak pamiętać, że występuje ona w naszej diecie nie tylko w solniczkach, ale kryje się też w fast-foodach, konserwach czy popularnych przekąskach. Najlepiej więc unikać wysoko przetworzonych produktów, a jedzenie na mieście w miarę możliwości zastąpić gotowaniem w domu.

Unikaj smażenia

W diecie nadciśnieniowców należy uważać na tłuszcze zwierzęce i lepiej zastępować je tymi roślinnymi. Należy unikać tłustych potraw, zwłaszcza tych przygotowywanych na głębokim oleju. Najlepiej zrezygnować ze smażenia na rzecz pieczenia i grillowania. Najprostszym rozwiązaniem jest w tym przypadku korzystanie z patelni grillowej. Pozwala ona uzyskać rumiane i chrupiące mięsa, ryby czy warzywa, bez użycia tłuszczu. 

Patelnia grillowa marki BergHOFF posiada nieprzywierającą, rowkowatą powierzchnię bez kwasu PFOA, która pozwala smażyć bez użycia tłuszczu. Jej odporna na wysokie temperatury powłoka umożliwi przygotowanie mięs, ryb i warzyw niczym z rusztu. Robiąc zakupy w Netto, za każde wydane 25 zł otrzymacie jedną naklejkę, a po zebraniu 10 nalepek zdobędziecie wysoki rabat na ten kuchenny gadżet.

Ważne co jesz, ale i jak jesz

Wiemy już jakie produkty wybierać, czego unikać i jak przygotowywać dania. Istotne jest jednak nie tylko to, co jemy, ale także, kiedy i w jakich ilościach. Niezależnie od tego, jaką dietę dobieramy do swoich dolegliwości, uniwersalną poradą dla wszystkich jest regularność. Wprowadzenie stałego rytmu posiłków wyjdzie na korzyść zarówno przy problemach z trawieniem, nadciśnienie, jak i wahaniami poziomu cukru.

Warto więc spożywać mniejsze posiłki, ale częściej, najlepiej o stałych porach. Takie uregulowanie diety sprawi, że nasz organizm jest w stanie na bieżąco trawić to, co mu dostarczamy, a poziom glukozy utrzymuje się na stabilnym poziomie, bez gwałtownych wyrzutów. Oczywiście przy tym wszystkim posiłki najlepiej spożywać bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Taka mała zmiana przynosi wielkie efekty i z pewnością wyjdzie na zdrowie każdemu z nas!

To, co jemy, jest nierozerwalnie związane z tym, jak się czujemy. Aby dbać o zdrowie, musimy więc skupiać się też na zawartości naszych talerzy. Skorzystajcie z powyższych porad i zmieńcie nawyki żywieniowe oraz techniki przygotowywania posiłków. Weźcie udział w promocji Netto, zbierajcie naklejki i zdobądźcie akcesoria, które pomogą Wam gotować zdrowiej.