Zorganizowanie romantycznej kolacji niespodzianki, czy wspólne gotowanie we dwoje? Niezależnie od tego, którą opcję wybierzecie, podstawą jest pomysłowe menu, które rozpieści kubki smakowe obu połówek. Specjalnie dla Was skomponowaliśmy pyszne i pięknie wyglądające 3-daniowe menu, czyli przystawkę, danie główne i kolację, które skradną każde serce! Te przepisy zawsze robią wielkie wrażenie, a nie są praco ani czasochłonne, bo zaoszczędzony na gotowaniu czas, lepiej wykorzystać przy wspólnej degustacji!

Na dobry początek – przystawka

Zacznijmy od przystawki, która rozbudzi apetyt na więcej. Powinna być ona lekka i niezbyt sycąca, gdyż jest jedynie wstępem do dania głównego. Najprostsza przystawka to deska serów i wędlin, podana z różnego rodzaju orzechami, a także oliwkami oraz świeżymi winogronami. Do tego wystarczy już tylko lampka szampana lub wina i gotowe! Jeśli jednak chcemy przygotować coś więcej, warto postawić na kolorową i odświeżającą sałatkę. W ten szczególny dzień, najlepiej sprawdzi się kolorowa sałatka z aromatycznym grillowanym serem!

Przepis na sałatkę z grillowanym serem

Składniki:

  • ser Haluni OSM Krasnystaw 1 opakowanie
  • mix sałat 1 opakowanie
  • pomidorki koktajlowe 200 g
  • czerwona cebula 1 szt
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • oregano 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ser grillujemy na suchej patelni, aż nabierze pięknego rumianego koloru. W tym czasie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa. Pomidorki kroimy na połówki, a czerwoną cebulę w krążki. Przygotowujemy dressing z oliwy, soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Na talerz wykładamy łoże z sałat, na tym układamy pomidorki i cebulkę, a na wierzchu kładziemy zgrillowane płaty sera Haluni. Wszystko polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

Ser grillowo-sałatkowy Haluni od OSM Krasnystaw to gwarancja pysznego smaku, jakości i świeżości. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Charakteryzuje się ciekawą, rzadko spotykaną zwartą konsystencją i wyjątkowym smakiem. Zwarta struktura sera pozwala na łatwe krojenie, a słonawy smak nadaje potrawom nowe nuty smakowe. Może być spożywany jako dodatek do sałatek, na kanapkę, smażony lub grillowany. 

Gwiazda wieczoru – danie główne

Skwierczące krewetki z patelni, krwisty stek, a może warzywne curry? Danie główne to punkt kulminacyjny całej kolacji, dlatego dobierzmy je do upodobań swojej drugiej połówki. Warto pomyśleć nad takim daniem, które możemy przygotować z wyprzedzeniem, aby potem nie stać już w kuchni, a towarzyszyć partnerowi przy stole. Naszym sprawdzonym typem na romantyczny wieczór we dwoje jest włoska lazania. Możemy upiec ją wcześniej, a chwilę przed kolacją podgrzać w piekarniku. To danie da się przygotować na wiele sposobów, w wersji mięsnej, wegetariańskiej, bądź wegańskiej, ale jednym z najpyszniejszych wariantów jest lazania ze szpinakiem. 

Najważniejszymi elementami tego przepisu są dobrze doprawiony szpinak, gęsty sos beszamelowy i oczywiście ser. Powinien być on wyrazisty w smaku, aromatyczny i rozkosznie się ciągnąć. Idealnie sprawdzi się tu Gouda z Krasnegostawu. To pełnotłusty naturalny ser bez konserwantów i sztucznych barwników. Jest półtwardy, i lekko kremowy, dlatego nie tylko świetnie smakuje na zimno, ale także idealnie nadaje się do zapiekania. Jego wyczuwalne nuty orzechów i słodyczy urozmaicą każde danie.

Przepis na lasagne ze szpinakiem

Składniki:

  • lasagne 9 płatów
  • szpinak 500 g
  • czosnek 2 ząbki
  • ser żółty 250 g
  • mleko 600 ml
  • mąka 50 g
  • masło 100 g
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • olej 2 łyżki stołowe

Przygotowanie:

W dużym garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej kilka kropel oleju. Gotujemy w garnku płaty lazanii na półmiękko (pojedynczo żeby się nie posklejały). Obgotowany makaron układamy na ściereczce do lekkiego obeschnięcia.

Szpinak smażymy na maśle (20 g) z czosnkiem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W małym garnuszku przyrządzamy zasmażkę z 50 g masła oraz 10 g mąki. Dokładnie mieszamy, aż zasmażka lekko się zarumieni. Następnie dolewamy 100 ml mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do szpinaku, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty, doprawiając do smaku jeśli trzeba. Szpinak z zasmażką jest delikatniejszy i bardziej puszysty.

Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy 40 g mąki i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki., Po chwili dolewamy stopniowo 500 ml mleka, stale mieszając. Kiedy sos ma już gęstą konsystencję, doprawiamy go solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy płaty makaronu (w taki sposób by pokryły całe dno naczynia), na nich rozsmarowujemy sos beszamelowy, później układamy szpinak i trochę tartego sera. Na to znowu kładziemy płaty makaronu, sos beszamelowy, szpinak i tarty ser. Powinny wyjść z tego 3 warstwy. Ostatnią warstwę tworzą płaty lazanii, polane resztą sosu beszamelowego i posypane obficie resztą tartego sera. Lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy ok.20 minut. Wyjmujemy, gdy ser się zapiecze i zrumieni na lekko brązowy kolor.

Kropka nad i – deser

Co przygotować na słodkie zakończenie kolacji? Najlepiej, aby było to coś małego i lekkiego, ale bardzo rozkosznego!  Pysznym pomysłem na taki prosty deser są mini serniczki, czyli muffinki twarogowe. Wyglądają przepięknie i zawsze się udają, a sam przepis jest banalnie prosty. Dodatkowym atutem tego deseru jest to, że można przygotować go ze sporym wyprzedzeniem, a przed serwowaniem tylko posypać cukrem pudrem i podać ze świeżymi owocami.

Przygotowanie serowych muffinek nie zajmuje wiele czasu, za to efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Najważniejszym składnikiem, jaki będzie nam potrzebny, jest dobrej jakości ser biały. Wybierając twaróg półtłusty OSM Krasnystaw otrzymujemy całkowicie naturalny skład, przygotowany w zgodzie z innowacyjnymi zasadami produkcyjnymi i konsumpcyjnymi. To lekkostrawny, smaczny, i delikatnie puszysty twaróg, który fantastycznie sprawdzi się do wszelkich wypieków.

 

Przepis na muffinki z serem

Składniki:

  • mąka pszenna 180 g
  • proszek do pieczenia 5 g
  • jajka 2 szt.
  • olej 75 ml
  • cukier puder 180 g
  • twaróg 120 g

    Przygotowanie:

    Twaróg ucieramy z dwoma łyżkami cukru oraz białkiem i odstawiamy. W drugiej, większej misce łączymy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukier puder (zostawiając 3 łyżeczki do dekoracji), olej, jajko i żółtko i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki -  do połowy ich wysokości. Następnie robimy łyżką wgłębienie w cieście i wlewamy w nie masę twarogową. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Podajemy posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami.

Nie tylko jedzenie, czyli zastawa i dekoracje

Stół powinien być zastawiony nie tylko pysznym jedzeniem, ale i piękną zastawą, więc kiedy dania i napoje są już gotowe, pamiętajmy też o dekoracjach. Nie od dziś wiadomo, że jemy oczami, dlatego powinniśmy zadbać, aby podać jedzenie w jak najbardziej estetyczny sposób. Pierwszy krok to obrus, który od razu zamienia każdy stół w odświętne miejsce. Kolejnym punktem obowiązkowym jest elegancka zastawa. Wybierzmy najlepsze talerze, kieliszki i sztućce, jakie mamy w swoich zbiorach i ułóżmy je pięknie na stole. Teraz czas na serwetki. Możemy wybrać jednorazowe, papierowe, bądź te z materiału. Następna ważą kwestią są dekoracje. Walentynkowa kolacja najlepiej smakuje przy świecach, a świeże kwiaty w wazonie dopełnią romantycznego nastroju. 

 

Nie ma nic lepszego niż pyszne jedzenie w towarzystwie ukochanej osoby. To sprawdzony scenariusz na udany wieczór we dwoje. Kolacja, przygotowana według powyższych wskazówek, z pewnością zachwyci każdego i trafi przez żołądek prosto do serca! Kiedy wiecie już jakie dania ugotować oraz jak pięknie zaserwować przygotowany posiłek, nie pozostaje nam nic innego jak życzyć Wam smakowitych Walentynek!

 

Artykuł powstał we współpracy z marką OSM Krasnystaw.