Moje Gotowanie listopad 2016

Listopadowe "Moje Gotowanie" to zbiór rozgrzewających jesiennych przepisów, w których królują sezonowe warzywa i owoce. W tym numerze znajdziecie potrawy z dyni, kalafiora, a także ciekawe informacje na temat jagód jałowca i kiszenia kapusty. A na obiad polecamy pieczoną gęsinę i dania jednogarnkowe. Nie zapomnieliśmy też o jesiennych, niskokalorycznych ciastach.

Spis treści:

HIT LISTOPADA - jagody jałowca

Bardzo aromatyczna, bardzo leśna, bardzo jesienna przyprawa


NA CZASIE - owoce z gałązki pokoju
Oliwki marynowane, z makaronem ikalafiorem, w tempurze, zapieczone w pomidorach, dodane do masła, które wypełni chrupiącą bagietkę


STYL&SMAK - nasz przegląd
Atrakcyjnych i niebanalnych akcesoriów z dynią w roli głównej


SMAK Z GÓRNEJ PÓŁKI - brytyjska jagnięcina
Wykwintne, soczyste i bardzo smakowite mięso, od niedawna pojawiło się na naszym rynku


KRONIKA PRZYJEMNOŚCI - Michel Moran
Dla mnie to żaden wielki cud. W naszej rozmowie spotkamy się miedzy innymi z taką opinią francuskiego mistrza o współczesnej kuchni orientalnej

MOJE SMAKI DOMU - śniadanie
Zupa mleczna (także) dla dorosłych; lane kluski na migdałowym mleku, ze śliwkami i razowcem, jaglanka z malinami i czekoladowa z orzechami


PRZEKĄSKI - gęsiego do bufetu.

Królowa listopadowego stołu podana jako wykwintna, ale i swojska przystawka


SAŁATKI - szybko, zdrowo na surowo.
Chrupiące marchewki, cukinie, kolorowa kapusta i pory w surówkach


DANIA GŁÓWNE - obiad sam się robi... w piecu.
Dobrze skomponowane składniki zapiekamy w jednym naczyniu i solidny posiłek gotowy


DESERY - ale ciacho

Jesienne, niskocukrowe ciasta młodego kucharza, zwycięzcy ostatniego „MasterChefa”

SZKOŁA MISTRZÓW - Agata Wojda
Apetyczny chudzielec. Mięso ulubione przez dietetyków i naszą mistrzynię. Kilka jej świetnych rad i smakowitych pomysłów na dania z indyka


PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU - Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Maka z ciecierzycy. Fotografka i stylistka kulinarna, a przede wszystkim wegetarianka, poleca nam ten zdrowy produkt


GOTOWANIE Z PASJĄ - Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
Piąta ćwiartka – czyli podroby. Nasi autorzy przygotowali kilka wysublimowanych dań ze zwykłej drobiowej wątróbki


SLOW FOOD - o klezaniu i kiszeniu kapusty
Klaudyna Hebda opowiada o tradycji kiszenia kapusty w jej rodzinnym domu


NAJLEPSZE PRZEPISY ZE STRONY - mojegotowanie.pl
Patenty na gołąbki. Znakomicie przetestowane przez nasze czytelniczki, jedno z naszych ulubionych dań

NA ZDROWIE - TAK! dla octu jabłkowego
Jeden z najprostszych domowych przetworów tyle smakowity, co zdrowy dla organizmu i urody


SZYBKO, ŁATWO, PYSZNIE - Halo, tu Dynia!
Dostojna królowa jesiennego ogrodu coraz częściej gości w naszej kuchni oraz jako ozdoba na Halloween. U nas jako zupa krem, placek z kozim serem, sernik z karmelem i do gęsi


SMAKI PODRÓŻY - Ontario, urok kanadyjskiej prowincji

Poznajemy krainę wielkich jezior, majestatycznych lasów, słynnego wodospadu, szczególnie atrakcyjna na jesienne podróże


NOWOŚCI ZE SKLEPU - przegląd najnowszych produktów w dobrych cenach


PŁYNNE ZAKOŃCZENIE - królewski tokaj
Aszú – mocne węgierskie wino, które zawróciło w głowie już naszym przodkom

Przepisy z magazynu