Listopadowe "Moje Gotowanie" to zbiór rozgrzewających jesiennych przepisów, w których królują sezonowe warzywa i owoce. W tym numerze znajdziecie potrawy z dyni, kalafiora, a także ciekawe informacje na temat jagód jałowca i kiszenia kapusty. A na obiad polecamy pieczoną gęsinę i dania jednogarnkowe. Nie zapomnieliśmy też o jesiennych, niskokalorycznych ciastach.
Moje Gotowanie listopad 2016
Spis treści:
HIT LISTOPADA - jagody jałowca
Bardzo aromatyczna, bardzo leśna, bardzo jesienna przyprawa
NA CZASIE - owoce z gałązki pokoju
Oliwki marynowane, z makaronem ikalafiorem, w tempurze, zapieczone w pomidorach, dodane do masła, które wypełni chrupiącą bagietkę
STYL&SMAK - nasz przegląd
Atrakcyjnych i niebanalnych akcesoriów z dynią w roli głównej
SMAK Z GÓRNEJ PÓŁKI - brytyjska jagnięcina
Wykwintne, soczyste i bardzo smakowite mięso, od niedawna pojawiło się na naszym rynku
KRONIKA PRZYJEMNOŚCI - Michel Moran
Dla mnie to żaden wielki cud. W naszej rozmowie spotkamy się miedzy innymi z taką opinią francuskiego mistrza o współczesnej kuchni orientalnej
MOJE SMAKI DOMU - śniadanie
Zupa mleczna (także) dla dorosłych; lane kluski na migdałowym mleku, ze śliwkami i razowcem, jaglanka z malinami i czekoladowa z orzechami
PRZEKĄSKI - gęsiego do bufetu.
Królowa listopadowego stołu podana jako wykwintna, ale i swojska przystawka
SAŁATKI - szybko, zdrowo na surowo.
Chrupiące marchewki, cukinie, kolorowa kapusta i pory w surówkach
DANIA GŁÓWNE - obiad sam się robi... w piecu.
Dobrze skomponowane składniki zapiekamy w jednym naczyniu i solidny posiłek gotowy
DESERY - ale ciacho
Jesienne, niskocukrowe ciasta młodego kucharza, zwycięzcy ostatniego „MasterChefa”
SZKOŁA MISTRZÓW - Agata Wojda
Apetyczny chudzielec. Mięso ulubione przez dietetyków i naszą mistrzynię. Kilka jej świetnych rad i smakowitych pomysłów na dania z indyka
PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU - Kinga Błaszczyk-Wójcicka
Maka z ciecierzycy. Fotografka i stylistka kulinarna, a przede wszystkim wegetarianka, poleca nam ten zdrowy produkt
GOTOWANIE Z PASJĄ - Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
Piąta ćwiartka – czyli podroby. Nasi autorzy przygotowali kilka wysublimowanych dań ze zwykłej drobiowej wątróbki
SLOW FOOD - o klezaniu i kiszeniu kapusty
Klaudyna Hebda opowiada o tradycji kiszenia kapusty w jej rodzinnym domu
NAJLEPSZE PRZEPISY ZE STRONY - mojegotowanie.pl
Patenty na gołąbki. Znakomicie przetestowane przez nasze czytelniczki, jedno z naszych ulubionych dań
NA ZDROWIE - TAK! dla octu jabłkowego
Jeden z najprostszych domowych przetworów tyle smakowity, co zdrowy dla organizmu i urody
SZYBKO, ŁATWO, PYSZNIE - Halo, tu Dynia!
Dostojna królowa jesiennego ogrodu coraz częściej gości w naszej kuchni oraz jako ozdoba na Halloween. U nas jako zupa krem, placek z kozim serem, sernik z karmelem i do gęsi
SMAKI PODRÓŻY - Ontario, urok kanadyjskiej prowincji
Poznajemy krainę wielkich jezior, majestatycznych lasów, słynnego wodospadu, szczególnie atrakcyjna na jesienne podróże
NOWOŚCI ZE SKLEPU - przegląd najnowszych produktów w dobrych cenach
PŁYNNE ZAKOŃCZENIE - królewski tokaj
Aszú – mocne węgierskie wino, które zawróciło w głowie już naszym przodkom