Przepisy kulinarne
Piątek, 4 Września 2015. Ilość przepisów w serwisie: 45135
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa z młodej pokrzywy

Zupa z młodej pokrzywy pacpaw
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 25 sztuk pokrzywa,
  • 20 dag żeberka wieprzowe,
  • 2 liść laurowy,
  • 2 ziele angielskie,
  • 2 ziarna jałowiec,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 pęczek włoszczyzna

bardzo zdrowa i smaczna wiosenna zupa

Etapy przygotowania

Z pierwszej wiosennej pokrzywy zrywamy czubki (z trzema liśćmi) i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie szatkujemy je drobno (można również czubki wcześniej sparzyć gorącą wodą, wtedy pokrzywa nie będzie piekła podczas szatkowania –ale również przez to utracimy część witamin). Do zimnej wody wkładamy żeberka i odszumowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz pokrojone ziemniaki no i pokrzywę. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
238

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3154

agasurf11

Ilosc dodanych przepisow:
12

Kobi

Ilosc dodanych przepisow:
3