Przepisy kulinarne
Wtorek, 22 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43985
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa z młodej pokrzywy

Zupa z młodej pokrzywy pacpaw
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 25 sztuk pokrzywa,
  • 20 dag żeberka wieprzowe,
  • 2 liść laurowy,
  • 2 ziele angielskie,
  • 2 ziarna jałowiec,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 pęczek włoszczyzna

bardzo zdrowa i smaczna wiosenna zupa

Etapy przygotowania

Z pierwszej wiosennej pokrzywy zrywamy czubki (z trzema liśćmi) i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie szatkujemy je drobno (można również czubki wcześniej sparzyć gorącą wodą, wtedy pokrzywa nie będzie piekła podczas szatkowania –ale również przez to utracimy część witamin). Do zimnej wody wkładamy żeberka i odszumowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz pokrojone ziemniaki no i pokrzywę. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2885

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
30

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
212