Przepisy kulinarne
Piątek, 28 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 70 minut
Kaloryczność: 315 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 75 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
  • korzeń chrzanu (15 dag)
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sok z 1 cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 5 jajek na twardo
  • 2 Liście laurowe PRYMAT
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

2,5 l wody wlać do garnka, włożyć liście laurowe, ziele i pieprz. Cebulę obrać, opiec na suchej patelni i włożyć do wody z przyprawami. Zagotować. Dodać kiełbasę, gotować na małym ogniu. Po godzinie wyjąć kiełbasę z wywaru i odłożyć.

Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do wrzącego wywaru. Gotować 5–10 minut. Wywar przecedzić. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.

Garnek zdjąć z ognia, zupę przyprawić sokiem z cytryny, wlać śmietanę i zamieszać. Jajka obrać i drobno posiekać. Zupę podawać posypaną posiekanym jajkiem z białą kiełbasą pokrojoną w półplasterki lub paseczki. Przyprawić solą i pieprzem.

UWAGA : Zupa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry chrzanowy smak, który później stopniowo się ulotni i zupa stanie się łagodniejsza.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5