Przepisy kulinarne
Czwartek, 30 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zielony krem z bazylią

Zielony krem z bazylią
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Kaloryczność: 130 kcal
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 40 dag mrożonych brokułów
  • 30 dag mrożonego zielonego groszku
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka śmietany kremówki
  • kilka listków bazylii do dekoracji
  • sól, biały pieprz

Etapy przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. Brokuły i zielony groszek wsypać do rondla, dodać ziemniaki, wlać bulion i wino, oprószyć solą i pieprzem, gotować 25 minut. Przestudzić.

Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać do niej lekko ubitą śmietanę kremówkę, delikatnie wymieszać. Przed podaniem zupę należy mocno podgrzać, ale nie gotować, jeśli trzeba, przyprawić do smaku, udekorować listkami bazylii.

Kluseczki do kremów
Do zup kremów znakomicie pasują kluski royal, czyli omletowe: 3 jajka wbić do miski. Ubijać, wlewając do nich stopniowo 1/2 szklanki śmietany lub mleka. Oprószyć szczyptą soli. Miskę wstawić do garnka z wrzątkiem, trzymać na parze pod przykryciem ok. 30 minut.

Ugotowaną masę wyjąć na stolnicę, ostudzić, pokroić w dużą kostkę lub romby i dodać do kremu.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238