Przepisy kulinarne
Piątek, 18 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43574
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Szczawiowa z jajkiem

Szczawiowa z jajkiem ejla
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 1 litr bulionu
  • pół słoiczka przecieru ze szczawiu
  • marchewka
  • pietruszka korzeń
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 50 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • 2 jajka

Bardzo dobra zupa, choć często przez nas zapominana.

Etapy przygotowania

1. Ugotować bulion dodając w pokrojoną marchewkę i pietruszkę.

2. Przecier ze szczawiu przesmażyć na patelni z łyżką masła.

3. Gdy marchewka będzie miękka dodać do wywaru przesmażony szczaw.

4. Wszystko razem zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Gdy zupa jest za kwaśna, można ją troszkę posłodzić.

5. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki i powoli dodawać do zupy - uważać, by nie powstały grudki.

6. Całość zagotować i odstawić.

7. Jajka ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki i zalać gorącą zupą.

8. Całość można posypać zieloną częścią pietruszki.

Smacznego!

Do zupy można wykorzystywać szczaw konserwowy, a w sezonie świeży szczaw - taki najlepszy!.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
89

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
9

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!