Przepisy kulinarne
Wtorek, 22 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43985
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Szczawiowa z jajkiem

Szczawiowa z jajkiem ejla
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 2

Składniki

  • 1 litr bulionu
  • pół słoiczka przecieru ze szczawiu
  • marchewka
  • pietruszka korzeń
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 50 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • 2 jajka

Bardzo dobra zupa, choć często przez nas zapominana.

Etapy przygotowania

1. Ugotować bulion dodając w pokrojoną marchewkę i pietruszkę.

2. Przecier ze szczawiu przesmażyć na patelni z łyżką masła.

3. Gdy marchewka będzie miękka dodać do wywaru przesmażony szczaw.

4. Wszystko razem zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Gdy zupa jest za kwaśna, można ją troszkę posłodzić.

5. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki i powoli dodawać do zupy - uważać, by nie powstały grudki.

6. Całość zagotować i odstawić.

7. Jajka ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki i zalać gorącą zupą.

8. Całość można posypać zieloną częścią pietruszki.

Smacznego!

Do zupy można wykorzystywać szczaw konserwowy, a w sezonie świeży szczaw - taki najlepszy!.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2885

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
30

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
212