Przepisy kulinarne
Wtorek, 7 Lipca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44900
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Makaron własnej roboty

Makaron własnej roboty
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 7 minut

Składniki

  • 3 jajka
  • 40 dag mąki pszennej
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • sól, łyżka oleju

Jaki jest każdy wie :)

Etapy przygotowania

 Jajka,wodę,sól i olej wymieszać na jednolita masę. 
Przesiać mąkę, wysypać na stół, uformować dołek i stopniowo wlewać przygotowaną masę.

Zagnieść ciasto, oprószyć mąką, powinno być sprężyste i niezbyt twarde.

Wyrobione ciasto dzielimy na ok trzy części, cieniuteńko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.

Wykrawamy drobne lub długie wstążki i wrzucamy do wrzącej,osolonej wody z odrobiną oleju.

Jeśli chcemy zrobić typowy suchy makaron "na następny raz" to rozwałkowane,zwinięte w rulon placki pozostawiamy do przeschnięcia,a następnie cienko kroimy.Przechowujemy w papierowych torbach w suchym miejscu.

Smacznego:)

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3094

Camilla24

Ilosc dodanych przepisow:
10

gosia47-47

Ilosc dodanych przepisow:
27

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
10

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
45

Martyna1991

Ilosc dodanych przepisow:
181

dudi752

Ilosc dodanych przepisow:
1

DanCake

Ilosc dodanych przepisow:
1