Przepisy kulinarne
Czwartek, 28 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44081
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zupy

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Makaron własnej roboty

Makaron własnej roboty
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 7 minut

Składniki

  • 3 jajka
  • 40 dag mąki pszennej
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • sól, łyżka oleju

Jaki jest każdy wie :)

Etapy przygotowania

 Jajka,wodę,sól i olej wymieszać na jednolita masę. 
Przesiać mąkę, wysypać na stół, uformować dołek i stopniowo wlewać przygotowaną masę.

Zagnieść ciasto, oprószyć mąką, powinno być sprężyste i niezbyt twarde.

Wyrobione ciasto dzielimy na ok trzy części, cieniuteńko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.

Wykrawamy drobne lub długie wstążki i wrzucamy do wrzącej,osolonej wody z odrobiną oleju.

Jeśli chcemy zrobić typowy suchy makaron "na następny raz" to rozwałkowane,zwinięte w rulon placki pozostawiamy do przeschnięcia,a następnie cienko kroimy.Przechowujemy w papierowych torbach w suchym miejscu.

Smacznego:)

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230